„Създадохме панацея срещу вирусите“

Ивана Скендерова, бизнесдама със самоковско потекло, спокойно може да си позволи да живее в някоя от най-тузарските вили в Монако. Но тя избира да остане в България, да отгледа децата си в родината им, да развива бизнеса си тук, да помага… Добре позната в светските среди у нас, благодетел на различни каузи, тя от години развива семейната компания SCENT+ заедно със съпруга си Мартин Горанов. И двамата са скромни и не обичат да говорят за успехите си. Във времена на пандемия обаче искат да помогнат на повече хора, а бизнесът им го позволява.
Ароматизираните системи не просто доставят удоволствие на сетивата, а и могат да ни предпазят, особено в закритите обществени пространства – молове, магазини и др. Компанията предлага именно такива иновации в арома дизайна, зад които стоят лаборатории с дългогодишен опит в Швейцария и Гърция.
Тук поместваме /с малки съкращения/ интервюто на Ивана Скендерова в сп. „Банкерь“ /бр. 57 от т. г./, взето от Силвия Джагарова и Калоян Атанасов.

– Всички знаем, че ароматите могат да влияят на здравето ни, но наистина ли имат потенциал да се справят с вирусите?
– След като много научни изследвания вече доказаха, че коронавирусът, както и други вируси и бактерии се разпространяват по въздушно-капков път, със сигурност впръскване на достатъчен процент дезинфектант заедно с аромата във всяко помещение е добра превенция.
– Продуктите, които предлагате, имат високо съдържание на етилов алкохол, т. е. също осигуряват защита. В каква степен могат да помогнат в ситуация на пандемия?
– В процентно отношение е много трудно да се изчисли с точност, но със сигурност помагат поради факта, че ароматите ни съдържат етилов алкохол, а както вече казах, превенцията е преди всичко.
– Разработихте специален дезинфектант, който може да ни предпази от новия коронавирус. Как точно работи този продукт?
– Създадохме специален аромат с голямо съдържание на дезинфектант, за да осигурим по-голяма степен на защита специално в затворени и не добре проветрими помещения. С настъпване на зимния сезон това ще е от голяма необходимост. Прилагаме го в помещенията по обичайния начин – чрез спрей машини, а вече и чрез иновативна нанотехнология.
– Сега мнозина спекулират с цените на лекарства, дезинфектанти и предпазни средства, но вие не увеличавате вашите, даже напротив – новият дезинфектант ще бъде по-евтин въпреки поскъпването на суровините на световния пазар. Защо?
– Да, така е, наистина цените на суровините за производство на дезинфектанти на световния пазар нараснаха и именно сега, когато светът има нужда от дезинфекция, много световни компании и търговци решават да се възползват от ситуацията, но ние не смятаме, че това е начин и момент за бързо забогатяване. Вярвам, че когато правиш нещо с добра кауза, не е нужно да го афишираш и да търсиш облага, то само ще ти се отплати, ако си свършиш добре работата.
– А вие как се справихте в кризата с коронавируса?
– Ами с голяма отговорност към клиентската си мрежа. Не си позволихме „лукса“ да не работим, естествено, спазвайки всички противоепидемични мерки. Това, че имаме клиенти от всякакви мащаби и естество, ни позволи да продължим да работим, макар и с минимален капацитет.
– От колко години работи компанията ви?
– Вече над 20 години фирмата ни „Пауер Продакт“ ООД има за основен партньор гръцката компания „Мега Системс“. След 22-годишно сътрудничество и натрупан опит в областта на ароматния маркетинг съвместно представихме новия бранд SCENT+, с който да се заявим като експерти в сензорния брандинг.
– Защо се насочихте към арома дизайна?
– Аз съм силно емоционален човек и подсъзнателно ароматите, които усещам, винаги променят настроението ми. Обонянието е едно от петте сетива, а за мен и едно от най-важните, чрез които хората живеем и възприемаме. Така да се каже, моят нос сам ме „заведе“ към този бизнес.
– Какво точно означава арома дизайн?
– С прости думи, това е прилагането на правилния подходящ аромат във всяко помещение. Така, използвайки това важно сетивно възприятие – обонянието, се подчертава и доизгражда идентичността на дадено помещение или марка.
– Аромакология се нарича науката, която изучава влиянието на миризмите върху психофизическото състояние на човека. Забележете, че използвам думата миризми, не просто аромати, тъй като те са от всякакъв тип и, естествено, носят различни емоции и послания.
– Каква е ролята на арома дизайнерите и защо е толкова важно всяко помещение да има индивидуален ароматен профил?
– Нашата роля е именно да изберем и да приложим аромата, който да изрази по най-правилния начин всяко помещение, всеки бранд или марка. Индивидуалният аромат или както ние го наричаме – „аромат подпис“, е вече върховното ниво на всеки бранд, чрез който се придобива уникалност.
– Как определяте ароматния профил на всеки ваш клиент?
– Това е донякъде и фирмена тайна, но използваме опита на т. нар. носове – хората, които създават есенциите за всички парфюми. Въз основа на дългогодишния си опит и след обстойно проучване на нуждите на всяко помещение определяме и подходящия аромат.
– За 20 години много от големите хотели, магазини, казина ви се довериха. Как ароматизиращите системи влияят на техните клиенти?
– Имаме партньори, които от 20 години ползват един и същ аромат, а много от техните клиенти ни съобщават, че дори и със затворени очи ще разпознаят къде се намират. Постоянно ни се обаждат хора, които желаят да си закупят за вкъщи дори аромати, които са усетили в дадено помещение.
– Доказано е, че ароматът в едно помещение променя нагласата на потребителя. Бихте ли посочили примери?
– Наши познати и клиенти ни споделят, че не са искали да излизат от дадено помещение именно заради аромата в него. Ароматът на ябълков пай, канела или прясно изпечени бисквитки около коледните празници в магазин за дрехи например ще подобри настроението ви подчертано празнично, а от това се променят и покупателните способности на човек.
– Какви ароматизиращи системи предлагате?
– Освен добре познатите на всички спрей-машини вече от няколко години използваме иновативна нанотехнология, която ни дава и неограничени възможности за видове аромати. Всъщност най-важното си остава не машините, а качеството на ароматите. Знаете, че качествените суровини са в основата на производството на всеки продукт. Ние не правим компромис в това отношение и това е едно от основните неща, с които се отличаваме на пазара.
– В портфолието ви има и ароматизиращи системи за домашна употреба…
– Иновативните технологии ни позволяват да задоволим по-лесно и желанията на домашните потребители. Имаме различни модели от неаерозолни системи, с които лесно да приложиш желан аромат вкъщи или в автомобила.
– Защо избрахте да работите с лаборатории в Швейцария, САЩ, Франция и Гърция?
– Качеството е в основата на всичко. Обонянието е много сложно сетивно възприятие и трудно можеш да го заблудиш. Работим с най-добрите производители в световен мащаб и всъщност сме постигнали перфектен баланс в съотношението цена – качество.
– Една от швейцарските лаборатории, с които си партнирате, е в топ 3 на най-добрите производители на ароматизиращи системи и продукти в света…
– Това е „Фирмених“, която вече е даже в топ 2, тъй като претърпя сливане с друга американска компания и мога само да кажа, че за да работиш с тях, може да чакаш с години, ако въобще благоволят.
– Какви са бизнес целите ви с днешна дата?
– Първо, дано по-скоро светът преодолее кризата с вируса, а нашите цели си остават такива, каквито са били винаги – да носим повече добро настроение и усмивки по лицата на хората, които усещат ароматите на SCENT+.
– Има ли начин да върнем хората обратно в магазините и хотелите след края на пандемията?
– Разбира се, че има. Те вече се върнаха, макар и не напълно. А за да се чувстват по-защитени, както казах и преди, превенцията е на първо място. Смятам, че можем да помогнем чрез дезинфектантите за въздух в закритите помещения.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*