Новини, Туризъм, Шарен свят

Сърна и лисица посрещат и изпращат туристите в “Ловна” и “Скакавица”

Малка сърничка и хитра лисица посрещат и изпращат планинарите в две хижи в Рила – „Ловна” и „Скакавица”, през тези горещи летни дни.
Сърненцето Коко, на година и половина, се е превърнало в своеобразен домакин за посетителите на хижа „Ловна” и м. Горелото. Наемателят Живко пояснява, че Коко бил намерен от ловци недалеч от хижата. Сърненцето било болно и хилаво и е истински късмет, че е попаднало на добри хора, които са го спасили от сигурна гибел.
Сега Коко е като магнит за почитателите на планината, които не спират да се снимат с него и да го милват. Но туристите трябва все пак да внимават, защото симпатичното иначе животно има и рогца, с които се опитва често да се защитава.
Още един събрат на Коко живее на около два часа път в планината. Лисицата Ева години наред вече обитава околностите на „Скакавица”. Хитрушата не спи на самата хижа, а слиза по няколко пъти на ден до там, за да си похапва добре. Не е придирчива и се справя лакомо кажи-речи с всичко, което й се предлага. Любопитното е, че Ева си взима храна направо от ръцете на гостите, без да се „срамува”…

Васил Василев

Leave a Reply