Новини, Читателски

Съсипаха кът за отдих в Туристическата градина

Снимка: архив

Преди две-три години в края на Туристическата градина и на стената на Искъра, непосредствено преди мостчетата на Бистрица и подхода за Лаго, над стадиона и в съседство със Стрелбището бе изграден чудесен кът за отдих като една красива открита къщичка – с покрив, ограда, барбекю, пейки и маси. Създадени бяха прекрасни условия за приятно и полезно прекарване на времето на компании сред природата.
Много скоро обаче това кътче стана обект на посегателства. Части от оградата сега липсват или са изпочупени, покривът на две места е пробит, няма я едната маса. Наоколо се въргалят пластмасови чаши, кутии от бира, опаковки от цигарени кутии и други боклуци. Да не говорим за циничните надписи почти навсякъде по дървенията, придружени дори с нацистки символи.
Други са написали: „Чети книги”, „Чети, не бъди тъп”. Явно обаче призивът им съвсем не е бил чут.
Чудим се как може да има такива хора, които да съсипват направеното с толкова хубави замисли, с усилия, с майсторство, с пари, с вкус и желание. Не можем да си обясним тази ярост да се чупи, да се руши, като че ли да няма нищо хубаво. В трудно време живеем и въпреки това се полагат усилия да се цивилизоваме, а ето какво се получава…
От опит знаем, че е много трудно да бъдат открити злосторниците, но отговорността за опазване на направеното не е само на полицията и общината, а и на всички нас, гражданите, за които са предназначени подобни придобивки.
Неотдавна млад наш съгражданин показа снимки във вестника на обезобразени за борина дървета пак от този район, в началото на Лаго. Много ни се иска всички да се грижим повече за опазване на изграденото и на тази чудна природа, която все още имаме!

Група граждани

Leave a Reply