Култура, Новини, Туризъм

Състави от Злокучане и Горни Окол пяха „Песни от извора”

Къде ли не съм била из нашата България! На какви ли не красоти съм се радвала и съм се гордеела, че ги има, но за пореден път оставам поразена от видяното в с. Петрово, община Сандански. Там сме в събота, на 12 август, за да вземем участие като представители на Самоков в Седмия фолклорен фестивал „Песни от извора”.
Попадаме в невероятно красива местност, пазена от многогодишни явори, при чиста като сълза и студена като лед вода, сред маси, пейки, барбекюта и сцена, на която ставаме свидетели на провеждането на този прекрасен фестивал. Главен организатор е Община Сандански със съдействието на кметството в Петрово, фирма „Булстрад” и др.
Преди 11 години роденият в Петрово голям българин Румен Янчев решава да увековечи „близнатото от Бога” място и да съгради всичко това, което виждаме насред гората. Към 800-900 л в секунда се леят в Петровската река, 17 села пият от този извор чиста вода. В тези августовски дни сме пощадени от жегата благодарение на дебелите сенки и водата, бликаща от чучурите на красива чешма. Всичко това е направено от рода Янчеви.
Участниците от Катунци и Първомай, от Тополница и Марикостино, от Левуново и Съединение, от Пернишко и Самоковско /женската фолклорна група „Околийка” от Горни Окол и фолклорната група от Злокучане/ и всички останали поздравява кметът на Сандански Кирил Котев.
По-късно в разговор с представителя на вестника ни той пожела здраве и добро настроение на читателите и на всички жители на общината.
…Слушателите и зрителите изпращат певиците от Горни Окол с топли аплодисменти за чудесното изпълнение на автентичен фолклор. Васил Димитров със силния си глас пък поддържа нивото на пеене на злокучанки. После заедно с Латинка Трохарова отправят и в дует своя песенен поздрав.
Благодарим на организаторите, които връчват и награди на участниците. Разделяме се с водещия Н. Кумчев, с когото се познаваме от фестивалите в Банско. Той също изпълнява няколко песни. Долу, пред сцената, пък се играе хоро през цялото време…
Кметът на Петрово Методи Атанасов също раздава награди. Той кани самоковските изпълнители да гостуват в селото и догодина. Сигурно пак ще дойдем – всичко е толкова хубаво!…
Потегляме за Златолист – селото на Преподобна Стойна. Още на входа на селото плоча ни запознава накратко с тази невероятна жена, почитана от нашенци и чужденци. Пратеник на Бога, с висок дух и мисия за България и спасение на вярата, пророчица и мъченица, Преподобна Стойна, нейният дух, е тук. Тя е родена през 1883 г., а умира на 22 декември 1933 г. Само 50 години, но през повечето от тях просто се е раздавала на страдащите.
Влизаме в църквата, палим свещички за здраве и по тесните стръмни стъпала се изкачваме в стаята, където е живяла. Неизброими са иконите и подаръците на тези, които са идвали тук. По тавана пък, между цепки и дупки, са напъхани листчета и картончета с молби и желания.
Вън, край храма, расте огромен чинар на цели 1300 години, разперил клони над почти половината двор. В дебелия ствол има голяма хралупа, служила като поща, в която също са пускани листчета с желания.
Пожелаваме си здраве и потегляме по-нататък, към с. Катунци. Радваме се на просналите се от двете страни на пътя лозя. Хотелът, в който отсядаме, е малък, но хубав, чист и с басейн в двора. Почиваме и на следващата утрин потеглихме за Гърция.
В Серес първо обикаляме с автобус града, а после се отправяме за манастира „Св. Йоан Предтеча”. Високо е в планината – много завои, маслинови горички, пек, но удоволствието, което изживяваме там, е незабравимо.
Манастирът е бил опожарен на времето, но все още се пазят останки от него. Новата сграда е построена по-надолу и е много красива. Църквата е богато украсена с икони – просто няма празно място, голяма е и с чудесна акустика. Надяваме поли, за да можем да влезем за службата. Монахини пеят много нежно и човек се чувства като прероден, забравил всекидневните житейски беди и неволи. Старият манастир е от 14 в., а новият се възражда през 1852 г.
Наоколо са градини с много цветя, огромни кипариси пък като воини пазят тази света обител от неприятели и от… слънце.
Връщаме се доволни от видяното и преживяното, с пожелания за следващо пътуване по тези красиви места.

Димитрина Божилова

Leave a Reply