Новини, Шарен свят

Състезанието за „Най-добър секач” отново става традиционно

В м. Надарица над Говедарци на 9 юни се състоя регионално състезание за най-добър секач.
Общо осем тима в състав от по двама души от горски и ловни стопанства на територията на Югозападното държавно предприятие с център Благоевград участваха в атрактивната проява. Състезаваха се представители на стопанствата „Дикчан” и „Места”, както и на Якоруда, Елешница, Добринище, Гоце Делчев, Гърмен и Самоков. Нашият отбор бе съставен от 24-годишния ни съгражданин Георги Николов и 33-годишния Петър Вучов от Говедарци. Подкрепа им оказваше директорът на Държавното горско стопанство в града ни инж. Александър Кроснев.
Дървосекачите, които задължително трябваше да представят свидетелствата си за правоспособност, мериха сили в четири дисциплини, съгласно стандарта и правилата на световния шампионат за дървосекачи – поваляне на дърво, комбинирано и прецизно рязане на дървени трупи и подготовка на бензиномоторен трион за работа – монтаж на верига. Набелязаните дървета бяха предварително маркирани, а секачите сами определяха най-правилната, според тях, посока за падането им.
Участниците бяха поздравени в началото от инж. Димитър Дамянов, зам.-директор на Югозападното държавно предприятие. Василий Маринковски, началник на отдел „Опазване, превенция и ползване на държавните горски територии”, пък разясни правилата за безопасност на труда.
В крайна сметка индивидуален комплексен победител стана Али Мухтарски от Държавното горско стопанство „Елешница”. Наградата – грамота и 200 лв., му връчи директорът на Югозападното предприятие инж. Дамян Дамянов. Парични премии получиха и класиралите се на второ и трето място – съответно 150 и 100 лв. За първите трима имаше и подаръци от „Хускварна България”.
В отборното класиране първото място зае стопанството в Елешница, което бе наградено с 400 лв. Подгласниците – колегите им от Гоце Делчев и „Места”, пък бяха отличени съответно с 300 и 200 лв.
С подобно състезание през миналата година е сложено началото на възобновяване на отдавнашна традиция.
Първенците представиха Югозападното предприятие в националното състезание, което се състоя на 13 и 14 юни в Държавното горско стопанство „Селище”, Велинградско, в обхвата на Южноцентралното държавно предприятие.

Делян Василев

Leave a Reply