Култура, Новини

Със „Слънчевите момчета” честваме Деня на театъра

Международния ден на театъра 27 март читалище-паметник „Отец Паисий” отбелязва с хитовата постановка на Пловдивския драматичен театър „Слънчевите момчета” от американския комедиограф Нийл Саймън – носител на наградата „Пулицър”.
В постановката в сряда от 19 ч. участват Павел Поппандов, Мария Сапунджиева, Веселин Цанев, Пьотр Кшемински. Режисьорът е също известно име – Андрей Калудов. Смехът се редува с размисъл и равносметка. В скечовете има изобретателност и динамика, романтика и тъга…
Датата 27 март е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г., когато Международният театрален институт към ЮНЕСКО решава това да бъде Международният ден на театъра.
Всяка година една значима личност в света на театъра е поканена да сподели своите размисли по темата за театъра, общуването, мира и съвременния свят в своеобразно послание, което се чете преди представленията в стотици театрални зали пред хиляди зрители на този ден. Подобно послание ще бъде прочетено и в сряда, на 27 март, в салона на читалище-паметник „Отец Паисий”.
Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто. Традицията вече надхвърля половин век. А магията на театъра е вечна. Минава през Древна Гърция и героите на Шекспир, през Чехов, Тенеси Уилямс, Яворов… И отива в бъдещето.

Leave a Reply