История, Новини, Шарен свят

Съюзът на журналистите подкрепя изграждането на паметник на Фотинов

Предполагаемият образ на Константин Фотинов

В писмо до кмета Владимир Георгиев главният секретар на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова, която изпълнява и длъжността председател на съюза, изразява подкрепа на инициативата на Общината и дружеството на СБЖ в Самоков в града ни да се изгради паметник на първооснователя на българската журналистика и велик наш съгражданин Константин Фотинов.
„Най-сърдечно ви благодаря за любезното предложение в публикации и предавания да бъдат отразени двете важни годишнини за историята на българската журналистика: 170 години от излизането на сп. „Любословие” на Константин Фотинов и 120 години от създаването на организирано журналистическо движение в България”, се добавя в писмото.
Г-жа Тодорова се надява, че представителите на българския бизнес също ще подкрепят благородното начинание. В писмото се изразява и вяра, че сътрудничеството между двете страни ще се развива успешно.
Документът е в отговор на писмо от кмета Георгиев до ръководството на СБЖ с призив за подкрепа на инициативата за изграждане на паметник на Фотинов в родния му град. Подобни писма, както е известно, бяха изпратени наскоро и до централни всекидневници, телевизии, Българското национално радио, Министерството на културата и други институции.
Предстои и среща с бизнесмени.
На юбилейните годишнини ще бъде посветена и национална научна журналистическа конференция, която ще се състои през октомври в Самоков.

Паметникът на Константин Фотинов в двора на едноименното училище

Leave a Reply