„С България в сърцето” ученици от ОУ „Христо Максимов” сътвориха празник на българщината

Надслов “С България в сърцето” бяха избрали организаторите на тържеството на ОУ “Христо Максимов” по случай 140-годишнината от освобождението на България от османско иго. Родолюбивата проява, състояла се на 2 март в Ритуалната зала, бе подготвена от учителите Боряна Спасова, Анелия Георгиева, Румяна Павлова, Любомира Тинчева и Антоанета Антонова.
Още от самото начало се зароиха все златни родни творби и съпътстващи ги изпълнения на малки и по-големи ученици – “Боят настана”, “Радецки марш”, “Къде си вярна, ти, любов народна”, “Аз съм българче”, “Опълченците на Шипка”, “Хайдути”…
Маргарита Бочева наелектризира присъстващите с разтърсващо за толкова млад човек изпълнение на емблематичната народна песен “Излел е Дельо хайдутин” – полетяла, благодарение на Валя Балканска, и в Космоса чрез апаратите “Вояджър” – 1 и 2. Последваха още магични изпълнения от премененото в народна носия дете-славей – “Притури се планината” и по-съвременната “Българско дете”:
“…Някога през вековете
тук е стъпил Аспарух
завещал на синовете
български юначен дух.
Земята свидна на дедите
на розов цвят ухае,
легенди шепнат в планините –
България това е.
Всичко ми е скъпо в нея,
обичта ми с мен расте,
радвам се и се гордея,
аз съм българско дете…”
С копие на Самарското знаме в ръце, с носии и юнашки шапки сцената разтърсиха млади игрохорци. Последва и самодивски танц на моми с бели ризи и родни шевици по тях. С венец от рози на главата и с емблематичното за родината цвете в ръка Марина Бочева пък изпълни с ангелския си глас „Една българска роза”.
Всички участници се раздадоха, играха с голямо вълнение, а накрая, зад кулисите, емоциите бяха видими и се изразиха в много поздравления, прегръдки и „анализи” от първа ръка на станалото.
Родолюбивата проява имаха насладата да проследят на живо кметът Владимир Георгиев, зам.-кметът Люба Кленова, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, родители и съученици на участниците, приятели и др. Директорката на „Христо Максимов” Антоанета Николова благодари на участници и зрители за този запомнящ се празник на българщината.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*