Култура, Новини

С дарения ремонтират черквата в Поповяне, има нужда от още средства

Храмът „Св. Архангел Михаил” в Поповяне се ремонтира. След покрива се обновява външната фасада на черквата и настилката пред култовата сграда. Строителите бързат и се надпреварват с времето, за да може този частичен ремонт да бъде завършен до храмовия празник на 8 ноември. Ето защо се работи и през почивните дни.
„Средствата се набират от дарения”, съобщи за „Приятел” кметът на селото Елена Михайлова. Дарител, пожелал да остане анонимен, е осигурил 10 хил. лв. Други благородни люде също са внесли своята лепта от 1000 лв. или по-скромни суми. „Добре е, че в днешно време, колкото и да е трудно, има хора, които помагат”, обобщи Михайлова.
Очаква се и екип на самоковската фирма „Самел-90” да монтира, вероятно безвъзмездно, външно осветление на храма.
Предстои обаче по-сложният вътрешен ремонт. Трябва да се реставрират и част от ценните икони в черквата.
Самият храм е построен и осветен през далечната 1882 г. Стенописите и иконите са дело на известни самоковски майстори, сред които зографите Никола Образописов и Иван Доспевски.
За окончателното приключване на ремонта на този паметник на културата са необходими още средства. Ето защо от кметството се обръщат към жителите на селото и района, към фирми, бизнесмени и други състоятелни хора с молба и призив да съдействат в богоугодното дело. Така те ще изпълнят и своя морален дълг към предците, които още в първите години след Освобождението са издигнали също чрез дарения този истински храм на духовността и родолюбието.

Тодор Попов

Фасадата на храма до скоро бе в такова състояние

Leave a Reply