Култура, Новини, Образование

С две изложби ОУ „Митр. Авкс. Велешки” посреща патронния си празник

От сряда, 13 март, започнаха тържествените прояви в чест на патронния празник на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”. Открита бе 12-ата кулинарна изложба „Руска кухня”. Третокласници с помощта на родителите си бяха подготвили чудесни блюда – пирожки, блини, пасти – все вкусотии, които привличаха вниманието и одобрението на всички присъстващи.
Уредена бе и чудесна изложба на ученическото творчество по изобразително изкуство. Силно впечатление правят на нея произведенията по стъклопис. Рисунките на учениците са подготвени в часовете по изобразително изкуство под ръководството на преподавателката Елена Гривева и на колежките й, които водят часовете в началния курс.
Директорката на училището Ирена Коцева откри изложбата и благодари на учениците за добрите резултати, на родителите и на гостите от Руския клуб, дошли да уважат своите малки приятели от детския руски клуб „Дружок” /”Приятелче”/. „Ако има живот там, „горе”, г-жа Маргарита Стоилкова, един от дългогодишните организатори на тези традиционни изложби, би се радвала, че традицията продължава”, възкликна г-жа Коцева /М. Стоилкова почина нелепо преди броени месеци/. Ир. Коцева съобщи още, че трима седмокласници от училището – Христо Д. Василев, Ивелина Б. Ковачка и Калина Ив. Славева, са се класирали за националната олимпиада по руски език, която ще се състои на 23 март в Дупница. За олимпиадата се е класирала и Ивелина Ив. Славева от Професионалната гимназия по туризъм, която е също възпитаничка на ОУ „Митр. Авкс. Велешки”.
Песните, стиховете и рецептите на руски език бяха подготвени от петокласници, които за първа година изучават езика, но личи, че са работили здраво.
Стана ясно, че допълнително ще се реши как да се използват средствата, събрани от кулинарната изложба-базар.
Важна заслуга за организирането на празничните прояви имаха преподавателите по руски – помощник-директорката Елисавета Оцетова и Йордан Григоров.
Кулминационната точка на тържествата ще бъде концертът в читалище-паметник „Отец Паисий” в петък, на 15 март, от 10 ч.

Е. Иванова

Leave a Reply