История, Култура, Новини

С двудневни тържества Цари мали град чества 1 година от откриването си

В комплекса Цари мали град на хълма Св. Спас над Белчин два дни – на 19 и 20 юли, продължиха тържествата, посветени на първата годишнина от възстановяването на древната крепост.
Хиляди посетители от Белчин и Самоков, от околните села и градове, от София и Благоевград и от много други места в страната станаха свидетели на възстановки на битки между римляни и варвари при превземането на крепостта. Зрителите възнаградиха с бурни и продължителни ръкопляскания и гладиаторските двубои, стрелбата с лък, майсторската езда на коне и демонстрациите на други бойни умения.
Мнозина от присъстващите се снимаха с каскадьорите – членове на прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур” и свищовската група за антични възстановки Legio Prima. С интерес посетителите разгледаха и самите военни лагери.

Междувременно майстори инкрустираха с нажежено от огъня желязо дървени мечове с надписи по желание на клиентите и с печата на комплекса.
Изнесен бе и фолклорен концерт.
На паркинга край селото – при подстъпите за крепостта, пък на специални дървени сергии се предлагаха сувенири, бижута, ръчно изработени накити, мед, домашни сладка…
Цялото село Белчин се бе превърнало в огромен паркинг за стотиците автомобили от близо и далеч. Общински служители следяха за реда. Пред фуникуляра /влакчето/ пък се виеше постоянна опашка за изкачване или слизане от крепостта.

Сред многобройните посетители бяха народната представителка Ирена Коцева, кметът Владимир Георгиев, председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева, ръководителят на фондация „Възраждане на Белчин” инж. Симеон Пешов, директорката на Историческия музей в Самоков Нина Христовска и др.
Тържествата бяха организирани от фондация „Възраждане на Белчин” и Община Самоков.

Екип на „Приятел”

Снимка: Александър Чавдаров

Leave a Reply