Култура, Новини

С десетки мъже в ледения Искър и гости от Ямбол чествахме Богоявление

Йордановден, който всички в Самоков и района свързват с Топеницата, отново бе честван на 6 януари масово и тържествено. Над пешеходния мост срещу бившата фабрика „Самоковска комуна” хиляди присъстваха на църковния ритуал, отслужен от архиерейския наместник в нашата духовна околия иконом Михаил Колев, и на хвърлянето на кръста в Искъра.
Десетки млади мъже, а заедно с тях и две жени, се потопиха в ледените води, ознаменувайки Богоявление. Оспорваната надпревара за изваждането на християнския православен символ бе спечелена от 31-годишния Радослав Попов, който и за първи път опита късмета си в тази своеобразна емоционална надпревара. Поверието гласи, че той ще бъде здрав през цялата година. Радослав бе възнаграден и с риза с народни шевици от кмета Владимир Георгиев.
Самият кмет, който е почетен член на родолюбивия клуб „Чакър войвода”, заедно с други членове на клуба, пременени в народни носии и с пушки в ръка също слязоха към реката. Под звуците на музиката и начело с родни трибагреници се заформи в най-дългата българска река голямо мъжко хоро. Прозвучаха гайди, проечаха залпове.
Живописната коледарска група от Ямбол също сви хоро, а зарадва и с наричанията си многобройната публика.
Двама смели бащи бяха довели тук и тримесечните си бебета Калоян и Йоан, за да ги направят от съвсем малки съпричастни с родните традиции.
Влезлите в реката бяха наградени с икони, осветени на самия празник. За всички посетители имаше греяно вино.
Публичното хвърляне на кръста във водата и неговото спасяване бе възобновено като ритуал в града ни, след около половинвековно прекъсване, през 2013 г. Вече седем години атрактивната проява е едно от най-големите и най-чакани събития в Самоков през зимата. 

х х х

В Говедарци 30-годишият Георги Ранов хвана кръста в Искъра и пожела: „Нека има повече обич между хората в селото, а мен Господ да дари с детенце!” Късметлията Георги – младши инспектор в дирекция „Жандармерия” в София, заслужи 100 лв. награда от църковното настоятелство. За православния символ се бориха още миналогодишният победител Спас Шуманов, Иван Калпачки, Христо Стаменов, Спас Георгиев, Петър Милушев и Цветомир Бързанов. Температурата беше минус 7 градуса и се наложи да бъде разбит дебелият леден пояс на реката. Именикът свещ. Йордан Мечкаров отслужи литургия. Кметът Лорита Христова зарадва стотиците събрали се с греяно вино, а организира и топеница за здраве. Хотелиерът Борислав Ранов по традиция също почерпи жителите и гостите на селото с вино, домашна ракия и скара.

х х х

В Рельово – при моста на входа на селото, водосвет отслужи отец Георги. Шестимата смелчаци нагазиха в реката, за да извадят кръста. Най-бърз се оказа Слави Вардаров. От кмета Йордан Клещанов, който празнуваше имен ден, Слави получи 5 л вино и премия от 20 лв. Като ценен спомен при него остана и самият кръст. Кметът бе осигурил за всички присъстващи и 15 л греяно вино. „Радвам се, че всяка година тук се събират все повече хора. Има настроение. Тази година към нас се присъединиха и хора, които имат вили тук, техни приятели. Това ни стимулира“, обобщи Клещанов.

х х х

В Райово шестима смелчаци – Георги Иванов, Павел Ников, Ивайло Ников, Георги Колев, Георги Щъркелов и Димитър Кюнчарски, се хвърлиха за кръста. Късметлията сe оказа Георги Иванов. След водосвета всички отнесоха от осветената вода по домовете си за здраве.

х х х

В Драгушиново Марио Дитов извади кръста от ледените води на Искъра, в които се натопиха още няколко смелчаци. Преди това отец Петър Стоименов отслужи молебен. Марио е на 28 г., семеен. Завършил е криминалистика във Варненския свободен университет, но засега се занимава със строителство. „Бог да пази Драгушиново и България”, пожела кметът Георги Хаджийски.

х х х

В Широки дол след водосвета, отслужен от свещ. Петър Пенев, 15-годишният Денис Шарков, деветокласник в ПТГ „Никола Вапцаров”, улови хвърления кръст във водите на Палакария.

х х х

В Продановци десетки се събраха край реката в м. При конопищата.  Водосвет отслужи архиерейският наместник в Самоков иконом Михаил Колев. Деветокласникът Георги Иванов хвана кръста и отсрами младежите от селото. Кметът Емилия Драганова изтъкна, че традициите са затова – да обединяват и да вдъхновяват хората.

х х х

В Бели Искър кръстът бе изваден от Христо Галев.

х х х

На Богоявление празнуваха в общината общо 335 Йордановци и 477 Йорданки.

х х х

Междувременно екологът Петко Цветков от фондация „Биоразнообразие” е изпратил сигнал до Регионалната инспекция по околната среда и водите във връзка с изкопно-насипните работи в коритото на Искъра при подготовката за честване на Богоявление в града ни. Според Цветков направеното може да доведе до подкопаване на мостове и брегоукрепващи съоръжения и до увеличаване на риска от наводнения и затова той настоява да се извърши проверка и виновните да понесат отговорност.

Leave a Reply