С изложба на Христофор Пейчев започнаха проявите за Празника на Самоков

Кметът Владимир Георгиев поздрави Христофор Пейчев. На заден план са Нина Христовска и Любен Генов.

Градска художествена галерия, 14 август. Препълнена зала, въпреки задуха, въпреки капчиците пот от горещината. Хора с букети, с книги, с дечица за ръка, та даже и бебе в количка. Всички усмихнати, с греещи очи, празнично облечени. А около тях – картини, картини…
Тази невероятна гледка би могъл да пресъздаде на платно някой от художниците, присъствали на откриването на изложбата на Христофор Пейчев. Почти всички от останалите пък бяха известни имена в сферата на изкуството, историята, журналистиката, фотографията, обществените науки, политиката…Сякаш целият културен елит на града се беше събрал за празника на Фори, сложил началото на поредицата от събития, организирани от Общината за 11-ия Празник на Самоков.
Самият Христофор, отбелязал преди месеци /през март/ своята 80-годишнина, с вълнение приемаше поздравленията за подредената изложба с непоказвани досега картини. На неподправено внимание се радваха и неговите близки.
„Когато си отдал поне 60 съзнателни години от живота си на едно велико дело – изкуството, когато твоята лична съдба е станала част от живота на един град, не който и да е, а Самоков, тогава и критериите за изкуството, на които трябва да издържи това празнично честване, стават много високи. Достатъчно е да споменем имената на Христо Димитров, Захари и Димитър Зограф, Станислав и Никола Доспевски, Никола Образописов, Васил Захариев, Христо Йончев-Крискарец, Георги Белстойнев, Наум Хаджимладенов, Зафир Йончев, за да ни побият тръпки. Само от обща култура можем да си дадем сметка за художници от каква величина става въпрос. Ако продължим списъка с имената от по-ново време, няма как в един момент да не стигнем и до името на художника Христофор Пейчев”, заяви в словото си – приветствие към юбиляра, Любен Генов, председател на Съюза на българските художници.
В пространното си изказване той сподели и отзиви на големи имена в сферата на изкуството за творчеството на Пейчев, като му пожела здраве и чувство на удовлетвореност.
С топли думи към художника и почетен гражданин на Самоков се обърна и кметът Владимир Георгиев. Той напомни, че творците имат нужда от непрекъснато показване на нашето уважение, че те са и лицето на града, на обществото като цяло. Не случайно началото на празниците се слага с тази изложба.
Водещата на тържеството Нина Христовска, директор на Историческия музей, прочете поздравителен адрес до юбиляра от народната представителка Ирена Коцева.
Христофор Пейчев благодари на всички присъстващи ценители на изобразителното изкуство.
До късно вечерта залата остана пълна с хора, наслаждаващи се както на картините, така и на приятната духовна атмосфера.

Надка Вардарова

Христофор Пейчев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*