С изложби, концерт, базар и дарения събраха хиляди левове за Асен Тотев

Продължава дарителската кампания за 41-годишния наш съгражданин Асен Тотев. Както е известно, на него му предстои животоспасяваща бъбречна трансплантация в клиника в Турция и за тази цел са му необходими към 100 хил. лв. – внушителна сума, с която семейството не разполага.
Поредната проява с благотворителна цел бе уредената изложба в Ритуалната зала в самото навечерие на Бъдни вечер и Коледа, на 23 декември.
По-голямата част от предложените картини бяха творби на самоковски ученици. Така от една страна те получиха поле за изява, а от друга – подпомогната бе кампанията за набиране на средства.
С чаша вино в ръка всички участници в благотворителната изява си пожелаха приятни празници, здраве, плодоносна нова година и събирането на достатъчно средства, за да бъде успешно опериран и върнат към живота Асен Тотев.
Събраната сума от изложбата бе 2 106,20 лв.
Организаторите – Бубо Стамболийски и Боряна Димова, студенти по право, благодариха от сърце на посетителите, на творците, на подготвилите кетъринга и на всички, оказали съдействие в благородното начинание. Стамболийски всъщност и друг път се е заемал с подобни достойни благотворителни мисии.
Засега дата за операцията на Тотев не е определена, защото и необходимата обща сума още не е набрана. Десетки хиляди са необходими не само за самата операция, но и за операцията на донора, за лекарства, болничен престой и пр. Асен е женен, има и дете, което на 10 януари навършва юбилейните 10 години.
На организаторите на изложбата са помогнали много техни близки и приятели, Иван Шуманов и други художници, преподавателката по изобразително изкуство в СУ „Отец Паисий” Лалка Чавдарова и нейни ученици, учители и ученици от ОУ „Христо Максимов”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и др.
Междувременно събирането на парични дарения за Тотев продължава.
От благотворителен концерт на 20 декември в читалище-паметник „Отец Паисий” на ученици от ПГ „Константин Фотинов” и от няколко класа на гимназията бяха събрани също над 2000 лв., предназначени за подпомагане на лечението на Асен.
И участниците в коледния ученически базар на 20 декември също събраха от продажби на ръчно изработени коледно-новогодишни сувенири, картички, сладки и други изделия пари, които вече са преведени по банковата сметка на Тотев.
Благотворителен базар в помощ на Асен бе организиран в самото навечерие на Нова година и в Бели Искър под егидата на кмета Благовест Бичаков и със съдействието на Мира Радева и Веска Терзийска. Чрез ръчно изработени сувенири и кулинарни специалитети местните майстори оказаха своята подкрепа на изпадналия в беда наш съгражданин. Изразена бе благодарност на всички купувачи, а събраната сума възлезе на 900 лв.
Общо 562,50 лв. пък дариха посетителите на изложбата на Иван Шуманов и на рок концерта в „Хъб-а” на 28 декември.
Дарения се приемат и в специалните кутии, които са поставени в много търговски и други обекти в Самоков и в села от общината.
Нов благотворителен концерт в подкрепа на Асен Тотев ще се състои на 10 януари от 19 ч. в зала „Самоков”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*