Новини, Образование, Шарен свят

С колопоход и рисунки ученици се борят за безопасно движение

Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия отбелязваме по идея на Генералната асамблея на ООН на 16 ноември.
Денят бе отбелязан предварително и в ОУ ”Св. св. Кирил и Методий”. В часовете по изобразително изкуство учениците от петите класове изработиха табла с рисунки на тема „Не на агресията по пътищата“. В часа на класа проведохме дискусия по безопасност на движението по пътищата. Подготвихме стикери с надпис „Разумният си ти“, които всички ученици залепиха на якетата си, за да кажат на възрастните да бъдат отговорни, защото от тяхното поведение на пътя зависи животът на много хора.
В отбелязването на деня се включиха и най-малките – първокласниците, които рисуваха на асфалта „Моят безопасен път от дома до училището и обратно”. Организирахме и състезания по футбол и народна топка за учениците от 2 и 3 клас, а също и турнир по стрелба на стрелбището за по-големите.
В станалия вече традиционен за нашето училище колопоход се включиха ученици от 4 до 7 клас. След инструктаж колоната потегли към Доспей, в центъра на селото направи кратка почивка и пред погледите на много хора, които ни поздравяваха за инициативата, се върнахме обратно. През целия път ни придружаваха коли на КАТ. Пътните служители спираха другите участници в движението и осигуриха безопасното ни придвижване, за което сме им много благодарни.
Надяваме се всички тези инициативи да въздействат върху съвестта на водачите на моторни превозни средства. Дано в бъдеще жертвите от пътнотранспортни произшествия станат по-малко. Това зависи от всички нас.

Диана Карабожилова
преподавателка в ОУ ”Св. св. Кирил и Методий”

Leave a Reply