Новини, Читателски, Шарен свят

С кошчета, та без кошчета…

По празниците майски, а след това и тези от първите два дни на юни, по Божия воля топли и слънчеви, улиците и площадът се изпълниха с хора – деца и възрастни. И, разбира се, със сергии, предлагащи всякакви изкушения. До тук всичко добре.
От тук нататък следва „Хубава работа, ама самоковска”. Лъсна горчивата истина, че за някои, най-често тези, които не плащат данъци, вода и ел. енергия, Общината отново е направила благодеяние. Имам предвид новите и с добър дизайн кошчета за смет, монтирани на удобни места и сравнително близо едно до друго. Леките козирки отгоре ограничиха достъпа на кучета и дъжд. Но ламаринените дъна отдолу се превърнаха в лесна плячка за един особен вид „занаятчии” – тези, които разбират и от медни жици, и от метални капаци на шахти за отводняване, и от метални указателни знаци, включително и от номерата на къщите по улиците.
И сега нагледно показваме на децата как се налива от „пусто в празно”. Пред очите ми се разигра трагикомична история: Дете чинно хвърли опаковка от вафла в кошче за боклук, а тя падна под коша. Майката направи забележка и детето се върна. Историята се повтори. Малкият беше „възпитан” с шамар по врата. Майката хвърли опаковката отново и… нямаше кой нея да „възпита”.
И така, с кошчета, та без кошчета.
Докога?!

Снежана Лалева

Leave a Reply