Култура, Новини

С литийно шествие и възстановка честваха Спасовден в Цари мали град

След литийно шествие и водосвет навръх Спасовден – 29 май, в комплекса Цари мали град край Белчин бе осветена от свещ. Любомир Годиняков храмовата икона „Възнесение Господне”.
Иконата, предназначена за едноименната църква в комплекса, е дело на Лора Малева, една от най-известните български художнички в тази сфера на изобразителното изкуство, творила и за Атон. Самата икона е дарение от председателя на фондация „Възраждане на Белчин” инж. Симеон Пешов.
По-късно интерес предизвикаха състоялите се в комплекса исторически възстановки на римски военни тактики, на битки и на бита и културата на римляни и авари.
В атракциите участваха свищовската група за антични възстановки Legio Prima и старозагорското сдружение „Багатур”. Първите бяха пременени като римляни, защитаващи своите територии, а аварите /”Багатур”/ ги атакуваха. Известно е, че през ІV-VІ век аварите нанасят редица удари на Римската империя…
Групата Legio Prima е пионер на античните възстановки с римски оттенък в страната ни. Организатор е за 8-а поредна година на фестивала „Орел на Дунава” в Свищов. Пет години вече участва и в най-големия античен фестивал в света, който се провежда в италианската столица – Natale di Roma. Тази година участниците в групата отбелязали 2676 години от раждането на Рим.
Атракциите във възстановената крепост край Белчин бяха организирани от Община Самоков, Историческия музей в града ни, комплекса „Цари мали град” и фондация „Възраждане на Белчин”.

Делян Василев

Leave a Reply