С народни хора на площада и заря срещнахме новата година

Хор „Рилска песен“

Под звуците на оркестър самоковци и техни гости виха в продължение на повече от час хора на централния площад „Захари Зограф” на връх Нова година. Приятно впечатление направи участието на много млади хора. Кметът Владимир Георгиев приветства топло събралите се. За всички имаше греяно вино. Фойерверки възвестиха настъпването на 13-ата година на 21-ото столетие.
х х х
„Заповядайте заедно да се заредим с коледно настроение” – този призив се съдържаше в поканата на Общината за коледната програма на централния площад „Захари Зограф” на 22 декември. Настроение създадоха още първите изпълнители – малките мажоретки от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Последваха ги хип-хоп и брейк съставите от Младежкия дом. Приятна изненада бе изпълнението на песен от детска група от Белчин, на танци и песни на деца от Доспей. А коледарите и мелодиите, изпълнени от вокална група „Медени звънчета” при ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, създадоха истинска коледна атмосфера. Всички участници получиха пакети с лакомства от Дядо Коледа, а желаещите се повозиха с файтони. Имаше и безплатно вино за възрастните за наздравици. Сред празнуващите бяха кметът Владимир Георгиев, председателката на Общинския съвет Ирена Коцева, зам.-кметът Радослав Стойчев.
х х х
Съвместен концерт изнесоха на 21 декември в читалище-паметник „Отец Паисий” представителният хор към читалището „Рилска песен” с диригент Иван Янков и гостуващият мъжки хор „Св. Иван Рилски” от Дупница.
Дупнишкият хор е създаден през далечната 1945 г. под името „Марек”. Хористите изпълняват сега песни от всякакъв жанр под вещото ръководство на младата и амбициозна диригентка Таня Камбурова. На пианото беше Яна Чинова. Към красивите мъжки гласове се присъедини и нежното сопрано на Ивона Хаджийска.
Самоковци пяха под клавирния съпровод на Борис Георгиев. По общо мнение Иван Янков е успял за кратко време да събере десетки хористи и да възстанови градския хор. Песните зарадваха всички и бяха добра заявка за честването през 2014 г. на вековния юбилей на този състав.
В края на концерта двата хора се събраха на сцената и изпълниха заедно „Родна песен нас навек ни свързва” и „На многая лета”. Може да бяха не чак толкова много посетителите, но изживяха незабравими моменти. Хористите бяха поздравени с пожелания за нови успехи от Теменужка Янкова, секретар на читалище-паметник „Отец Паисий”.
В същия ден и карнавал зарадва малките участници в школите и съставите към читалището.
х х х
В Клисура доказаха, че тачат традициите. Председателят на читалище „Пробуда” Иван Зашев и секретарката на читалището Мая Чучукова организираха запомнящ се празник. С помощта на красивата Снежанка Дядо Коледа раздаде подаръци на всяко дете.
Женската певческа група от много години издирва стари местни песни и ги изпълнява не само в селото, а и на фестивали, събори, празници, често печели и авторитетни награди. Сега по двойки, тройки и всички заедно участниците в групата изнесоха цял концерт. И стихотворения и приказки зарадваха хората в салона. Младият акордеонист Ади Чучуков се представи с коледни мелодии. Надеждата на фолклора от Мала църква Емил Ненков пък блесна с изпълнения на кавал. Неуморими бяха и танцьорките на самоковското читалище „Младост”, аплодирани многократно. Последваха песните и стиховете на участниците в състав „Камбанки”. Самоковските самодейци бяха водени от председателката на читалище „Младост” Лили Шуманова.
Навън бе навалял хубав сняг, салонът грееше украсен, а печката-камина пръскаше топлина. С песните и танците си изпълнителите допълнително стоплиха сърцата и душите на присъстващите.
х х х
В семействата си, на гости и по ресторанти хората празнуваха Бъдни вечер и Коледа, Нова година и Васильовден. Елхи, играчки и пищни светлини бяха украсили и площада, кръговите кръстовища и мостовете в града ни.

Евгения Попова
Димитрина Божилова
Тодор Василев

Тържеството по случай Рождество Христово бе и поле за изява на талантите
Певиците от Клисура зарадваха местните и техните гости
Късметлиите се повозиха и на файтони
Коледарче

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*