С обновен храм Радуил посрещна Малка Богородица

В събота, на 8 септември, своя 112-и храмов празник отбеляза църквата „Рождество на Пресвета Богородица” в Радуил. Стотици миряни от зори изпълниха светата обител, запалиха свещ за здраве и се поклониха пред иконата на Рождеството на Божията майка.
Тържествена света литургия и водосвет за здраве и благополучие отслужи енорийският свещеник протоиерей Николай Аршинков. След това миряните се включиха и в литийно шествие около обновения храм.
По традиция за Малка Богородица в църковния двор се готви курбан. Осем овце бяха принесени в жертва тази година за ритуалната гозба. В къкрещите на огъня 14 огромни казана помощниците на главната готвачка Цветанка Угринова сложиха още много зеленчуци, ориз и подправки, направена бе и вкусната запръжка. След вечерната служба отец Николай освети Богородичната чорба, чието количество достигна 1500 кг.
Гордеят се местните християни с обгрижваните от тях свети места, разположени като огърлица в Радуилската Света гора. На територията на енорията има един манастир, две църкви, десет параклиса и едно оброчище, които са и привлекателни места за религиозен туризъм.

Любомир Кузев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*