Култура, Новини

С песни, танци и курбан честваха Петковден в Белчин

След откриването на Цари мали град, курортно селище, СПА комплекс и др. Белчин стана още по-известно самоковско село. На отсрещния хълм отдалеч се вижда и възстановената черква „Св. Петка”, построена през 17 в. /1653 г./. Близо до нея е и музейният комплекс, където също могат да се видят много интересни неща.
Забележителностите се посещават от хиляди туристи не само от България, а и от чужбина. Така беше и в понеделник, на 14 октомври – навръх Петковден. В едноименната черква, където се съхраняват и частици от мощите на Преподобна Петка, имаше празнична служба. Св. Петка е една от най-почитаните родни светици. Вярва се, че тя закриля жените и децата и че мощите й имат лечебна сила.
На импровизирана сцена на близкия паркинг пък се изявиха младите самодейци от самоковското читалище „Младост”, децата от певческата група „Белчинче”, фолклорният състав към читалище „Светлина” в селото с автентични песни, софийската танцова формация „Мойто либе”.
Много песни и танци зарадваха присъстващите, сред които беше и председателят на фондация „Възраждане на Белчин” инж. Симеон Пешов,  и предизвикаха бурните им аплодисменти. Танцьорите от столицата дори увлякоха доста от събралите се в Копаницата, Тракийското хоро, Шопския танц…
Сръчни майстори приготвиха за празнуващите безплатни закуски. Раздаден бе и курбан. Приятното слънчево време също допринесе за празничното настроение, с което многобройните гости по-късно си тръгнаха от селото.

Димитрина Божилова

Leave a Reply