Култура, Новини

С празника на Митрополитската черква започнаха тържествата в Самоков

Тържествена света литургия сутринта в сряда, 15 август – Успение на Пресвета Богородица, ознаменува не само храмовия празник на една от най-старите и емблематични черкви в града ни – Митрополитската, но и началото на тазгодишните тържества за традиционния Празник на Самоков.
Осветен бе вкусен курбан от филе на риба – общо 1000 порции, за който в горещия ден чинно се наредиха стотици жители и гости на града ни. Литургията отслужи архиерейският наместник в Самоков протоиерей Михаил Колев. Хиляди запалиха свещица и се помолиха за здраве на себе си и своите близки в големия храм. Мнозина се освежиха със светена вода, а си напълниха съдинки и за вкъщи. Сред множеството бяха и ръководители на общината. Службата, красивият храм, прекрасният, подреден и чист цветен двор умилиха всички присъстващи.
В черквата бяха извършени и кръщенки.
Светлият ден бе празничен и за другите храмове в града ни, повечето от които също са посветени на Божията майка. Ритуалите и традиционните прояви сложиха добро начало на следващите изяви по случай Празника на Самоков.
Митрополитската черква е осветена през далечната 1793 г. Разкошният иконостас е дело на светогорския майстор Андон и на майстор Атанас Теладуро. Сегашният храм е завършен около 1830 г. със средства на нашите предци. Тук се пазят уникални икони на големите творци от Самоковската художествена школа Христо Димитров, Иван Иконописец, Захарий Зограф, Никола Образописов, Захари Попрадойков, Коста Геров, Михаил Белстойнев и др.

Тодор Попов

Leave a Reply