Култура, Новини

С танци, концерт и Ден на отворените врати чествахме Освобождението

134-ата годишнина на националния празник 3 март – Деня на освобождението от османско иго, стана повод за поредица от изяви.
На самия ден в читалище-паметник “Отец Паисий” школата по танцово изкуство към читалището представи спектакъла “Изворът на Белоногата”. Режисурата и хореографията бяха дело на Ралица Стоянова и Боян Белокапов, а организатори бяха Общината и читалището. Спектакълът е реализиран с подкрепата на Министерството на културата и на фирми.
Слово на тържеството произнесе кметът Владимир Георгиев. Ученици от ПТГ “Никола Вапцаров” представиха рецитал по стихотворението на Иван Вазов “Опълченците на Шипка”. На видеостена бяха прожектирани кадри от Руско-турската освободителна война. Пепа Георгиева, главен експерт “Култура” в Общината, поздрави събралите се и връчи кошница с цветя на участниците в програмата. На входа пък в началото момчета в четническа униформа и с родния трибагреник в ръка посрещаха гостите. Сред присъстващите на тържеството бяха председателката на Общинския съвет Ирена Коцева и зам.-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов.
И заря освети потъмнялото зимно небе.
На самия 3 март тържество във Военния клуб /ДНА/ организира и читалище “Младост”. С родолюбиви песни и стихове Шишмановската група и млади изпълнители стоплиха публиката.
По случай празника пък Историческият музей обяви Ден на отворените врати. Посетителите имаха възможност да разгледат постоянните експозиции, без да плащат входна такса.

Leave a Reply