С черешово топче и гвардейци чествахме на Кръста 135 години от Освобождението /снимки/

Традицията бе спазена – на 14 май отпразнувахме освобождението на града ни от османско иго. Стотици се поклониха пред паметника на Кръста в израз на благодарност и признание към паметта на руските братя-освободители.
Колоната за поклонение пред паметника от площад „Захари Зограф” поведе софийски гвардейски оркестър, който допринесе много за празничното настроение в града. Следваха го мажоретният състав към читалище-паметник „Отец Паисий”, младежи от ПТГ „Никола Вапцаров” с много знамена, ученици от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, СОУ „Отец Паисий”, граждани. Пред НУ „Д-р Петър Берон” към шествието се присъединиха и малките посрещачи от училището заедно със своите преподаватели.
„Ние, самоковци, помним героите, донесли свободата ни, обвита в едно свещено знаме. Повече от век гражданите на Самоков поднасят венци и цветя пред този паметник, останал в народното съзнание като паметника „Кръста”. Ще съхраним тази традиция, за да знаем героичното си минало, за да имаме опора и живеем с достойнство в настоящето, за да осъществим мечтаното си бъдеще”, изтъкна в приветствието си кметът Владимир Георгиев.
В рецитала на ученици от СОУ „Отец Паисий” по добре подбрани стихове на наши класици всичко това бе подчертано по емоционален начин. Представители на клуб „Чакър войвода”, които осигуриха пукването на черешовото топче и гърмяха със старинните си пушки, пък предизвикаха голям интерес и въодушевление у всички присъстващи.
От името на Общината на паметника бе поднесен венец. Много граждани и деца положиха цветя.
У присъстващите останаха да звучат думите от словото на кмета Георгиев: „Датата 14-и май отбелязва възкресението на самоковци. Затова на този ден винаги се чувстваме по-близки, по българи, чувстваме се едно цяло… Най-важното е да учим децата си да помнят героичното минало на града ни. За да го има вечно Самоков.”
Група от Руския клуб в града ни в същия ден поднесе цветя и на паметника на руските войни на Щъркелово гнездо и почисти района около монумента.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*