С шествие от площада до Кръста чествахме Освобождението /снимки/

Празникът за освобождението на Самоков събра тази пролет много хора. От площад „Захари Зограф” до паметника на „Кръста” на 14 май шпалир от младостта на Самоков спря движението.
Мажоретният състав “Самоков” с ръководител Теменужка Янкова и младежки духов оркестър от Ботевград предвождаха шествието. Празничното настроение засилваха групите ученици от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, ОПУ „Неофит Рилски” и ОУ „Христо Максимов”. Тържественият строй завършваше с граждани, които не пожелаха да се возят в специално осигурените автобуси.
Тържеството започна още от площада, където под звуците на оркестъра мажоретките в продължение на 30 минути радваха с красиви изпълнения своите почитатели.
Пред училището си в шпалир със знамена, балони и с „честит празник” учениците от НУ „Д-р Петър Берон” посрещнаха всички. А младежи с гвардейска униформа от ПТГ “Никола Вапцаров” стояха на стража с родния трибагреник и знамето на Самоков.
Прозвуча “Мила Родино”. Честването на паметното място, където преди 134 години /на 11 януари 1878 г. по нов стил/ самоковци са посрещнали руските освободители, откри Веска Тодорова. Тя говори за значението на празника, за паметния знак – кръста /дал и името на това свято място/, за самия паметник – израз на признание към освободителите.
Кметът Владимир Георгиев поздрави всички и изтъкна, че трябва да се пазят и да се предават на следващите поколения хубавите традиции. В програмата участваха и малки мажоретки, и млади майстори на ръченицата. Имаше рецитал за Русия по стихове на Иван Вазов. Възпроизведена бе, пак от ученици от “П. Берон”, и картина от посрещането на руските воини с хляб и цветя.
От името на Общината бе поднесен венец. Много цветя от деца и граждани също украсиха скромния паметник.
По-късно по традиция членове на Руския клуб поднесоха цветя и на паметника на освободителите на Щъркелово гнездо.

Евгения Попова

no images were found

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*