Култура, Новини

С 5,5 млн. лв. започва реставрацията на крепостта над Белчин

Договорът между Община Самоков и Министерството на регионалното развитие и благоустройството по оперативна програма „Регионално развитие” за изпълнение на одобрения проект за реставрация и консервация на античната римска крепост „Цари мали град“ в м. Св. Спас край Белчин бе подписан в София на 23 ноември от кмета на общината Владимир Георгиев и министър Лиляна Павлова.
Междувременно стана ясно, че нашата Община е сред приоритетните общини по програмата.
Финансирането е стойност 5 580 535,84 лв. Средствата се отпускат по схема “Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции”. Общината участва със съфинансиране в размер на 5,16 % – 287 955,65 лв. Срокът за изпълнение на начинанието е 2 години.
Проектът предвижда в северозападната кула на крепостта да се уреди музейна експозиция, а североизточната кула да се използва като площадка за посетители. Източната, южната и западната стена на крепостта ще се възстановят частично, като една от кулите там ще се изгради до нивото на покрива.
Наоколо ще се обособи и зона за отдих.Според общинския проект ще се оформят екопътеки в самия археологически обект и около него. Истинска атракция ще представлява панорамното влакче, което ще тръгва от селото /паркинга при новия етнографски музей/ и ще стига до самите крепостни стени.

Така трябва да изглежда крепостта след две години

В крепостта ще бъдат консервирани основите на откритите два ранни християнски храма. Предвижда се още върху останките на откритата там средновековна църква да се извърши пълната й реконструкция. Върху зидовете й пък ще бъдат прожектирани кадри с уникални стенописи от други храмове в Самоковския край.
С правителствено решение собствеността на терена вече бе прехвърлена безвъзмездно от Министерството на културата на Самоковска община. Предполага се, че така по-бързо и ефективно ще може да се осъществи и самият проект.
Античната римска крепост “Цари мали град” е разположена на хълма Св. Спас, на около 300 м над средновековната църква “Св. Петка” в Белчин, която през последните години бе реставрирана по инициатива на ктиторите – бизнесмена Симеон Пешов, синовете му Камен и Калин, фондация “Възраждане на Белчин” и църковното настоятелство на храма с подкрепата на фирма “Главболгарстрой”.
Площта на крепостта “Цари мали град” е 9 дка. Тя е включена и в 100-те национални туристически обекта.

1 Comment

  1. Istorik

    Браво ! ! !

Leave a Reply