Новини, Статии, коментари, Читателски

Така ли трябва да се работи, когато се стопанисват общонародни блага!?

Писмо с коментар

Дълго отлагах, както правят много българи – а не трябва! Независимо колко е ангажиран човек и колко много работи, трябва освен да цени времето си, също и да уважава правата си. Без да навлизам в излишни подробности, които иначе може би са полезни, ще бъда кратка.
Става дума за обществената/частна баня в Белчин бани. Както знаят хората в района, тя е частна собственост. Само че минералната вода е национален природен ресурс! Когато се наемаш да стопанисваш и да печелиш от подобни природни и общонационални блага, най-малкото си длъжен да покриваш елементарни правила и изисквания относно здравето и живота на хората. От много време обаче сградата на обществената/частна баня и условията в нея са абсолютно занемарени и опасни. Под критичния праг на всякакъв вид законови и хигиенни норми банята е работещ бизнес на частни интереси, въпреки че вратите са отворени за всички хора.
Най-лесно е да разрушиш, да затвориш, да пуснеш кепенците на още едно полезно и жизненоважно кътче в нашата мила Родина!
Аз не искам да се закриват благата и ресурсите – те са за всички нас! Искам всеки да започне да си върши работата, да си изпълнява задълженията и да се съобразява с поетите си отговорности.
Искам съответните институции да направят проверка в обществената/частна баня в Белчин бани и НЕ да затварят вратите, като по този начин лишат хората от здравословната минерална вода, а всеки да си свърши неговата работа и да си изпълни задълженията!
Който се наема да стопанисва природни блага и ресурси е длъжен да се отнася като добър стопанин, да носи отговорност за поетия обект, да подържа в добро състояние и условия този обект. Мисия невъзможна се оказва това в последните години в случая и банята е в окаяно състояние. Нима ние, гражданите, които имаме нужда и ползваме този минерален обект, сме длъжни да търпим и безучастно да цъкаме с език, да се лишаваме от благоприятното и здравословно къпане само защото някой е придобил право на собственост и проявява пълно безхаберие?!
Нека уважаемите отговорни институции да си свършат работата и да направят необходимите проверки, предписания и санкции, за да можем ние, гражданите, да ползваме минералната вода в банята по предназначение.
Оправданията за цените на билетите са прах в очите на блажено вярващите, сякаш могат да се оправдаят мизерията и липсата на елементарни условия?! Ако настоящите собственици/наематели на въпросната минерална обществена баня нямат финансов и управленски ресурс за справяне с проблемите, то би било редно тази ценна минерална баня да бъде предоставена на някой, който ги има!
Но да остане банята в настоящото си мизерно положение или пък да се затвори е изцяло неприемливо и безотговорно за всички нас решение. Никой не знае кога ще му се наложи да ползва този минерален безценен източник на здраве!
В здравето недосегаеми няма!

Даниела Ангелова

Б. Р. Не за първи път се пише за незавидното състояние на банята в Белчин бани. Мнението на авторката на писмото споделят мнозина още посетители на банята. Минералната вода там наистина е много ценна, но лошите условия и слабостите по отношение на хигиената възпират доста хора да посещават банята, като ги лишават по този начин от възможността да полагат подходящи грижи за своето здраве. Така не се създават и предпоставки за обновяване и развитие на тази по начало полезна здравна институция. Явно в условията на криза стопаните изпитват затруднения да поддържат в приличен вид банята. Едно сравнение например със съседната Сапарева баня съвсем няма да бъде в тяхна полза.
Преди няколко години въпросът за собствеността на банята в Белчин бани бе обсъден и в Общинския съвет в Самоков. Местните парламентаристи не приеха предложението на тогавашния кмет Ангел Николов банята да стане общинска собственост. Така или иначе обаче тази баня е на територията на общината и нейното поддържане в приличен вид /а защо не и нейното обновяване и развитие/ би било от изключителна полза за жителите на Самоков и района, а и за гости от другаде.
В този смисъл, независимо от това кой е собственик, стопанин или наемател на базата, помощ чрез проверки и предписания сигурно биха могли да окажат оторизираните общински органи и държавните институции, които отговарят за здравето и хигиената в подобни заведения.
Все още много хора от по-възрастните поколения си спомнят в какво прекрасно състояние беше банята в Белчин бани през 60-те години например на миналия век. Недопустимо е 50 години по-късно да се връщаме назад, вместо да сме отишли напред…

Leave a Reply