Новини, Читателски

Така ли ще посрещаме Празника на Рила?

В събота, на 12 юли, с гости от друг град посетихме Ястребец и хижа „Мусала”. Времето беше мъгливо, но от време на време слънцето се показваше и тогава планината се явяваше пред нас в цялата си чудна красота. Прекрасна е Рила! Всички й се възхитихме. Но за разлика от природата ние, хората, като че ли не сме си на мястото…
Кабинковият лифт започна работа с половин час закъснение. Не се разбра защо е така и се пуснаха всякакви слухове. Както и да е, изкачихме се на Ястребец и потеглихме за хижа „Мусала”. Ние си знаем пътеката, но до самата хижа не видяхме нито един знак, който да показва на туристите от други места къде е хижа „Мусала”, къде е връх Мусала и т. н.
Чак при езерото край хижата имаше един пътепоказател с табелки, но и на тези табелки нищо не бе написано с изключение на една, на която пишеше „Б. Хаджисотиров”. Местните хора и по-опитните планинари вероятно ще се досетят, че това е старото име на хижа „Грънчар”, но какво ще говори тази табелка на повечето туристи, да не говорим за чужденците?!
Старата дървена хижа „Мусала” работи. Край езерото обаче е истински хаос. Радостно е, че най-после се възстановява каменната хижа „Мусала” /изгоряла преди повече от 25 години/, че се прави там и разширение, но край нея е пълна неразбория – разхвърляни материали, обърнати колички и какво ли не…
Неприятно е и около новата масивна хижа. Най-после тя е завършена, но явно още доста усилия трябват, за да може да започне работа и да приема туристи.

Обърната количка и разхвърляни материали и отпадъци посрещат туристите край някогашната каменна хижа

Тази местност се посещава от много хора, но не видяхме нито един контейнер или кош за отпадъци. А замърсяването хем е грозно, хем е опасно, особено сега – през лятото…
Редно е целият район там да се почисти и подреди. Сега да го е срам човек, че това е хижа „Мусала”… Оттук минават и всички туристи за най-високия връх на Балканския полуостров. Ясно е с какви впечатления остават – от тази занемареност, не от природата.
След две-три седмици е традиционният Празник на Рила. Ще дойдат много гости от цялата страна, а може би и от чужбина. Дано дотогава някой вземе присърце тези проблеми, за да не се излагаме пак.

С. Стоянов

Табелки, на които не е написано нищо…

Leave a Reply