Култура, Новини

Талантливи самоковци на „Път към славата”

Даровити млади самоковци заеха първите места на Осмия национален конкурс „Път към славата”, състоял се на 15, 16 и 17 февруари в няколко културни института в София.
Детският вокален състав „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева при ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” бе класиран на второ място в категорията за групови фолклорни изпълнения на ученици от 5 до 7 клас. Сребърните медали са голям успех за нашия състав, който не бе участвал в последните издания на фестивала, а освен това се съревноваваше наравно с изпълнители на обработен фолклор. Самоковките се справиха отлично с изпълнението на „Яна биле брала” и „Вечер малка моме”.
В индивидуалната секция пък Мартина Дибекова омая авторитетното жури и бе удостоена с първото място. Тя се изяви с песните „Су ноч” и „Жална горо” и задмина представителите дори на музикалните училища. Особено впечатляващо бе дебютното за Мартина сценично акапелно изпълнение на безмензурната песен „Жална горо”, която има специфични орнаменти от Шопския край.
„Радвам се за успехите на момичетата, защото при тях наистина се струпва много напрежение и те трябва в рамките на няколко минути да покажат най-доброто от това, което са репетирали с месеци. Необходима е абсолютна концентрация и мобилизация и аз се радвам, че децата се справиха с това”, коментира Даниела Георгиева.
Междувременно също в раздела за фолклор, но в направление танци, двата състава на фолклорния ансамбъл „Рила” с ръководител Кирил Амбарков спечелиха златните медали в своите възрастови групи.

Отличия заслужиха и момичетата от танцово студио „Кати” с ръководител Катрин Митева, които се изявиха с характерните си съвременни танци. Яна Назлиева и Лина Гаврилова станаха шампионки при дуетите, а Гаврилова зае и второ място в категорията заедно с Александра Санкова. На второ място завършиха и малките грации Антоанета Терзийска, Бояна Пенева, Виктория Стойкова, Мария Чаушева, Радина Попова, Стела Бонева и Яна Назлиева. Момичетата от по-горната възрастова група пък заслужиха покани за подобни конкурси по Черноморието и в Гърция. Те излязоха на сцената в състав: Александра Санкова, Анелия Вукадинова, Виктория Терзийска, Гергана Попова, Деяна Шевченко, Доника Баракова, Емилия Попова, Лина Гаврилова, Петя Торлакова, Полина Бакрачева и Ренета Шукадарова.
Ръководителката Митева благодари на родителите на своите възпитанички, както и на кмета Владимир Георгиев за осигурения транспорт.
„От сърце благодаря на тези 18 борбени, бойни машини, които дават всичко от себе си за танцовото изкуство! За мен беше удоволствие да ви гледам и ме направихте изключително удовлетворена и щастлива. За мен вие винаги сте победили и ви обичам с цялото си сърце”, емоционално се обърна към момичетата си Катрин Митева.
Конкурсът „Път към славата” бе организиран от Арт център „Кърнолски” със съдействието на Министерството на образованието и науката и под патронажа на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Делян Василев

Leave a Reply