Танер Мерт откри втората си самостоятелна изложба в Самоков

„Потокът на живота“ е мотото на новата изложба на художника Танер Мерт, която се откри днес в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Самоков и ще остане там до 18 май.
Част от платната представят женски фигури в различни житейски ситуации – по време на танц, на почивка, на майчина близост. Обединява ги женската елегантност и финес, както и силната емоция, която излъчват. Друга група картини показват любовта на художника към цветята и изпъкват със своята пъстрота и живителна сила. В изложбата са включени и няколко градски пейзажа, които впечатляват с прецизна работа върху детайлите.
Повечето от творбите в изложбата са рисувани през последните две години и от тях се вижда огромният напредък, който прави Танер Мерт в своя начин на работа – рисуване с маслени бои, нанасяни на много отделни пластове с художническа шпакла. Избраната от автора техника придава специфичен и силно изразен релеф на творбите и впечатлява със своя уникален колорит. Тя изисква много време и изключително търпение от художника. Подготовката на всяка картина му отнема между една и осем седмици.
Главният библиотекар Албена Ихтиманска откри експозицията и пожела успех на нейния автор.
„Преди да се запозная с творчеството на Танер изобразителното изкуство никога не е привличало особено много моето внимание”, изтъкна Аглика Крушовенска. Тя говори както за творбите, така и за живота на художника.
Танер Мерт е роден в Балчик. В северния крайморски град живее до 16-ата си година, когато, по време на заключителния етап на т. нар. Възродителен процес през 1989 г., е принуден да напусне България. Живее три години в бежански лагер без ток и вода, решава да се върне в родната си страна. Идва в Самоков при сестра си. Тук завършва гимназия, а после две години е войник. Впоследствие се завръща за 12 години в Истанбул. Там пък преживява трагичното Измитско земетресение през август 1999 г., при което по различни оценки загиват между 17 хил. и 35 хил. души. Яростта на планетата го сварва на 6-я етаж на сграда, която се срутва, но Мерт оцелява по чудо.
„Когато стане известен художник, сигурно ще има много писатели и продуценти на филми, които ще се надпреварват да описват сюжети от неговата съдба, защото наистина толкова много перипетии се случват рядко в наши дни на хората, които живеят в добре подредения свят”, коментира с усмивка Аглика.
В един момент Танер решава да изкара курс за бармани, какъвто всъщност е бил в самоковското читалище като ученик. Този курс се проваля и тогава Мерт се записва на друг курс – по интериорен дизайн. Така установява, че му харесва да прави скици и да рисува. Пробва се с нещо, което му дава още по-голяма свобода и започва да експериментира с различни техники, докато накрая намира това, което е вече неговият стил – рисуване върху платно с маслени бои и шпакла.
Това е изключително трудна и времеемка техника, защото боята се нанася върху платното с много малка шпакла /между 2 и 6 см/ и най-често рисува с върха на самата шпакла. Всяка малка точка изисква отделно движение на ръката. Така той „минава” цялата картина и то по няколко пъти, защото всеки цвят се нанася поотделно. Работата изисква много внимание и търпение, а дори и физическа издръжливост, защото предполага дълги часове, в които се натоварват кръста, очите, ръцете… Цветовете се нанасят един върху друг на различни пластове – започва най-отдолу с тъмния цвят, преманава към по-светъл и така докато достигне до най-светлите, които придават финалния рисунък на картината.
„Този стил в теорията е известен като поантилизъм, но обикновено художниците-поантолисти рисуват с четка, докато Танер рисува с шпакла и това прави стила му изключително самобитен и смея да твърдя, че много рядко се среща подобен начин на рисуване”, посочи Крушовенска.
Самият автор благодари на присъстващите за уважението и проявения интерес.
„Умишлено избягвам да гледам как рисуват други автори, които използват широката част на шпаклата. Аз действам по-бавно – само с връхчето, и така картините ми стават по-релефни и фини. Винаги рисувам по снимки, като най-важното е дадена фотография да ме впечатли, защото без емоции няма как да стане”, разясни Танер Мерт. Той изтъкна, че се вдъхновява от самоковската природа и атмосфера. „Не знам дали вие го оценявате, но аз, като външен човек, съм запленен и очарован. Надявам се завинаги да остана тук”, откровен бе творецът.
Сред гостите на откриването бяха членове на семейството му, приятели от София и Самоков, любители на изкуството. Всички те останаха да разговарят на чаша вино за видяното и наученото, а и успяха да се насладят на залязващото върху картините слънце, което сякаш ги представи в още по-различна и омайна светлина.
Изложбата е и базар, цените на творбите са от 100 до 1500 лв.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*