Танцьори от Широки дол ще играят на финал в София

Танцовият състав „Виделина” с ръководител Екатерина Ковачева при едноименното читалище в Широки дол спечели регионалното състезание под надслов „Надиграй ме”, състояло се на 19 април на централния площад „Захарий Зограф” под егидата на кмета Владимир Георгиев.
С изявата се откри и новият, шести сезон на едноименното телевизионно състезание, организирано от БНТ 2 и БНТ Свят. Крайната цел на организаторите е да се възроди традицията за неделни хора на мегдана.
Компетентно жури в състав: Антоанета Асенова, педагог и хореограф, гл. ас. д-р Евгения Грънчарова от Института за етнология и фолклористика към БАН, и Димитър Манов, хореограф, носител на наградата „Оскар” за фолклор за 2012 г., даде на победителите 104 точки. Достойният им опонент – състав „Рилски ритми” с ръководител Теменужка Ковачка при читалище „Отец Паисий” в Доспей, заслужи 95 точки.
Състезанието се проведе в четири кръга при съпровод от жива музика. В първите три кръга бяха представени различни хора, а в четвъртия надиграването бе на ръченица.
Ръкопляскания заслужиха и участниците в песенната програма – чаровната малка изпълнителка Маргаритка Бочева и мъжката група при читалище „Михаил Дашин” в Драгушиново.
В началото пък, извън състезанието, зрителите в този студен за сезона ден бяха стоплени от изявите на малките танцьори от ансамбъл „Самоков” при читалище „Младост”.
Участници и публика бяха сърдечно приветствани от кмета Георгиев. Архиерейският наместник свещеноиконом Петър Стоименов пък отслужи водосвет.
Водещи бяха хореографът Асен Павлов и актьорът Божидар Попчев. Накрая самодейците и много от присъстващите се хванаха на голямо пъстро хоро.
Цялостното телевизионно начинание е организирано по инициатива на група млади хора от Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София.
Танцьорите от „Виделина” ще участват във финалното състезание „Надиграй ме”, което ще се състои на 21 юни в София.
Танцовата надпревара от Самоков пък ще бъде излъчена по БНТ 2 на 3 май, неделя, от 21 ч.
Идващата неделя – на 26 април, „Надиграй ме” гостува в съседен Ихтиман.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*