Култура, Новини, Туризъм

Таня Михайлова представи фотоизложба „Пейзажи по склоновете”

Младата самоковка Таня Михайлова откри на 13 януари в „Хъб-а” /в старата сграда на Общинския съвет, втори етаж/ фотоизложба под надслов „Пейзажи по склоновете”.
Авторката показва десет красиви гледки от излетите си в Рила, Пирин, Витоша, Стара планина и от преход в грузински Кавказ. Ценителите на изкуството и природата, които не са успели да присъстват на откриването, могат да се докоснат до различни планински настроения, нюанси и „постановки”, уловени от фотоапарата на Таня, най-късно до 3 февруари. Те обаче могат само да съжаляват, ако са изпуснали първия ден на проявата, тъй като авторката обърна специално внимание на всеки посетител и гостите почерпиха информация за снимките и предисторията им, както се казва, от извора. Мястото на изявата – алтернативният младежки културен център „Хъб-а”, също допълва внушенията и посланията на кадрите и оставя послевкус у душата на посетителите.
Фотограф Михайлова не представя нашумели дестинации, а тъкмо напротив – търси /и намира/ гледки към не толкова популярни обекти, които са запазили автентичната си девствена природа. Зрителите могат да видят красив планински пейзаж, „Театър на сенките”, сурови скални върхове, „Танцуващ сняг”, могат да бъдат дори „Загубени в планината”… Един от кадрите, озаглавен „Предбурийно”, пък е избран за корица на пътеводител за най-дългия описан туристически маршрут в България Ком-Емине, преминаващ по билото на Стара планина.
Изложбата е и базар, а цената на снимките-картини е 100 лв. В специален кът са подредени и умалени копия на изложените фотографии, чиято цена е 1 или 2 лв.
Таня Михайлова израства в Самоков, където създава естествена близка връзка с природата. Следвайки любовта си към рисуването, завършва Средното художествено училище за приложни изкуства „Св. Лука” в София, а по-късно и Националната художествена академия, където днес чете лекции и води упражнения. Успоредно с изкуството преходите сред природата продължават да бъдат част от любимите й занимания. Фотоизложбата „Пейзажи по склоновете” показва симбиозата между двете водещи линии в живота на Таня.
В същото време тя е и един от основателите на творческото студио „Ателио Трион”, чиито творци използват рециклируеми материали за своите оригинални и атрактивни проекти и дизайн.

Четете в днешния брой на вестник „Приятел” и пълното интервю с Таня Михайлова.

Leave a Reply