Култура, Новини

Творбите на старите майстори изгряха на площада

Осъществена е чудесна идея на Историческия музей!
На големите табла на централния площад са поставени нови фотоси. Сега там жителите и гостите на града ни могат да се насладят на едни от най-хубавите картини на Александър Миленков, Павел Кръстев, Наум Хаджимладенов, Воин Захаренов, Христо Йончев-Крискарец, Павел Францалийски, Слави Генев, Димитър Радойков, Сотир Клинков, Георги Белстойнев, Васил Захариев, Цветана Мицеева, Зафир Йончев, Васил Чакъров, Христофор Пейчев.
Това са достойните наследници на Христо Димитров и Захарий Зограф, на Станислав Доспевски и Никола Образописов.
Своеобразната изложба на площада, носещ симптоматичното име на първомайстора Захарий, е под надслов „Самоков върху платната на старите майстори“.
Самата изложба може да бъде разгледана в залите на Градската художествена галерия “Проф. Васил Захариев”. Входът е символичен – 1 лев.
От музея и галерията призоваха гражданството да подкрепи изкуството и музейното дело в Самоков.
Безценни са творбите на старите самоковски майстори, сред които са първият сценограф в България, основателите на Историческия музей, бивш ректор на Националната художествена академия, бивш секретар на Съюза на българските художници, създателят на Графичната база в Самоков, бивш директор на Националната художествена галерия, носители на едни от най-високите национални и международни награди в сферата на изобразителното изкуство.
Изложбата на площада ще запознава по оригинален начин многобройните гости на града ни от страната и чужбина с произведенията на изкусните самоковски творци, които са гордост за цяла България, както и с миналото и настоящето на града ни – една от люлките на родното Възраждане.
Вижте тази изложба – един наистина светъл лъч в тягостното ни всекидневие!

Тодор Попов

Leave a Reply