Култура, Новини

Творби на Иван Янков прозвучаха по “Хоризонт”

В предаването “Картини от една изложба” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио на 29 октомври прозвучаха творби на самоковския композитор Иван Янков под надслов”Вяра, Надежда, Любов, София” с участието на Габровския камерен оркестър.  

“Вяра”, “Надежда”, “Любов”, “София” са четирите отделни части на моята най-нова творба с едноименното заглавие”, каза творецът. Той разказа и как са се родили произведенията. Първа и почти неосъзната е любовта – още след раждането. После идва вярата – в Бог, в родителите, в самия себе си. Вяра се нарича и първата дъщеря на композитора /кръстена така на баба си/. Произведението е посветено на нея и на 5-годишната внучка на Иван – София-Йоанна. 

“След смъртта на майка ми през 2000 г. бях обзет от силни чувства, свързани с всичко, което бях изградил като ценностна система, основана на тези четири елемента в човешкото съществуване.Тогава написах клавирна творба, посветена на майка ми, със същото съдържание. Не беше реквием, а по-скоро силна вяра в бъдещето. Разбира се, и моите настроения, като на всички хора, се менят. Понякога съм в депресия, по-често обаче съм изпълнен с нови планове по пътя ми като музикант и човек, силно свързан с любимата жена, деца, внучки, близки и приятели, България, Норвегия и въобще света”, изповядва композиторът.

През пролетта на миналата година той е бил мотивиран отново да напиша произведение, тълкуващо представите му за вярата, надеждата, любовта и мъдростта. Поводът е бил конкурсът за произведение за струнен оркестър, обявен от оркестър “Софийски солисти”. На 11 април т. г. творбата е прозвучала за първи път на прегледа “Нова българска музика” в зала “Филип Кутев” на Съюза на българските композитори, където е бил направен и звукозапис.

През последните две десетилетия Ив. Янков живее и работи в Норвегия и има голям принос за укрепване на връзките на България с тази далечна иначе скандинавска страна в сферата на културата и специално на музикалното изкуство.

Leave a Reply