Култура, Новини

Творби на самоковски майстори огряха Сарафската къща

Едва ли има в града ни по-подходящо място от Сарафската къща, където да се подреди и открие изложба от майсторски изработени картини, икони, рисувано стъкло, произведения от мед и керамика, от дърво и желязо, бродерии, плетива, декупаж… Самата къща пък е уникална с резбованите си тавани, с изрисуваните стени и старинната оригинална мебелировка… Живее тук навсякъде духът на старите майстори. Този дух ни завладя с пълна сила и на 19 април, когато всички стаи и предверието бяха заети от творби на съвременни самоковски майстори, а за да ги видят и да се гордеят с тях бяха дошли много съграждани.
Сърдечно приветствие поднесе кметът Владимир Георгиев. По покана на майсторките Ани Йовева и Теменужка Велчева от София бяха пристигнали председателката на клуб „Приятели на гоблена, българската шевица и други приложни изкуства” Росица Бакалова и гобленарките Лили Пенкова и Славка Божкова. Р. Бакалова връчи поздравителен адрес на председателя на Сдружението на самоковските занаятчии Емил Гешев и грамота на А. Йовева за гоблена „Св. Богородица” в Руския културно-информационен център в столицата и като участничка в 17-ата национална изложба „Фантазия от багри”.
В изложбата участваха Александър Терзийски, Ани Йовева, Борислав Милушев, Георги Видинов, Добрин Николов, Елена Белстойнева, Елеонора Божичкова, Иван Шуманов, Йорданка Вардарова, Камелия Брашненкова, Латинка Йорданова, Маргарита Кьосева, Мария Ицова, Мария Митева, Мария Недялкова, Славчо Змияров, Станимир Иванов, Стефан Дойчинов, Теменужка Велчева, Христина Тоскова.
Всеки трябва с очите си да види, с душата си да приеме и със сърцето си да почувства тези чудни творби, за да изживее истинска радост и гордост. За пореден път нашите майстори доказват, че Самоков е наистина едно средище на духа и на стремежа към изящното.
Поздрав към творците и всички присъстващи поднесоха малките певици от читалище „Младост” братовчедките Маргарита Бочева и Марина Бочева.
Желаещите могат да се потопят в този вълшебен свят до самото навечерие на Великден – до 28 април включително. Сарафската къща ще бъде отворена и в събота и неделя – на 23 и 24 април, Лазаровден и Цветница, от 10.30 до 14.30 ч.

Димитрина Божилова

Leave a Reply