Театралите от ПГ „Константин Фотинов” с второ място от „Завесата се вдига за немския език”

Поредно отлично самоковско участие беляза националния училищен театър на немски „Завесата се вдига за немския език”, състоял се от 26 до 28 април в Сливен. След като през последните две години ученическата трупа „Театър? Фантастиш!” при ПГ „Константин Фотинов” неизменно ставаше първенец, а има и още една първа награда, сега тя бе класирана на призовото второ място сред 12-те допуснати състава от страната, като бе възнаградена със статуетка и грамота от организаторите.
Нашите младежи и девойки се изявиха с авторската постановка на своите учители Стефанка Митрева и Емилия Попова „Аlte Zeit – neue Zeit” /„Старо време – ново време”/, чиято премиера бе на 24 април в читалище-паметник „Отец Паисий”. Мотото на тазгодишната проява бе „Генерация Z: Ценности, идентичност, конфликти” и бе свързано с живота на младите хора от 21 век, който все повече се разиграва във виртуалното пространство, пораждащо и много опасности. Именно предизвикателствата пред новото поколение са в центъра на невъзможната любов на съвременните Ромео и Жулиета в самоковската постановка.
„Доволни сме от нашето представяне. Получихме много поздравления от другите участници, които на практика са ни конкуренти. Те очакваха с нетърпение да видят какво сме подготвили и останаха впечатлени от актьорската игра, използването на немския език и специалните ефекти”, заяви Ст. Митрева. Тя разкри, че самоковци са имали притеснения с техническата част, които, за щастие, не се оправдали. „Участниците в нашия състав са отговорни млади хора, с чувство за хумор, приятели са помежду си и станаха добър екип. Вслушват се в нашите напътствия, но и сами дават идеи”, похвали възпитаниците си Митрева.
Първото място на фестивала този път отиде при училището към германското посолство в София. Стана ясно, че ръководителят на театралния състав към това учебно заведение е завършил НАТФИЗ, ползвани са услугите на професионален сценограф и режисьор, които са разполагали в екипа и с ученици от Германия.
Третото място пък е било отредено за ЕГ „Христо Ботев” – Кърджали. В журито са участвали представители на немското посолство, фондация „Ханс Зайдел” – България, Гьоте институт в София и Министерството на образованието и науката.
В постановката на „К. Фотинов” участват Светослав Иванов, Калина Митрева, Любомир Йорданов, Николета Иванова, Иван Иванов, Евгения Константинова, Стефани Джоргова, Симона Върбева, Лия Ангелова, Деяна Димитрова и Виктория Благоева.
Предстои в началото на юни учениците да изиграят постановката /за която писахме повече в миналия брой на „Приятел” – бр. 17 от 27 април т. г./, преведена на български. Членовете на журито на „Завесата се вдига за немския език” също са поканени да присъстват.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*