Театрална премиера показа, че „Не всеки крадец е мошеник”…

С премиерата на пиесата на известния италиански драматург, носител на Нобелова премия /1997 г./ Дарио Фо „Не всеки крадец е мошеник”, театралната студия към читалище-паметник „Отец Паисий” се включи в програмата за 160-годишния юбилей на читалището.
Празникът Трифон Зарезан бе и подходяща дата за този зареден с радост и остроумие спектакъл, в духа на традицията на италианската „комедия дел арте”, характерен за Дарио Фо.
Като всяка комедия на ситуациите авторът включва три семейни двойки в сложна игра. В дома на почтения общински съветник професионален крадец и жена му се забъркват в сложния „любовен четириъгълник” на домакина. В крайна сметка с тяхното участие истината излиза наяве, не без помощта на забележителния стенен часовник, който служи и като източник на възмездие на опитващите се да го използват за убежище.
Актьорският състав с видимо удоволствие се включи във веселата история на Дарио Фо – наред с утвърдените участници Пантелей Гавраилов и режисьора Васил Михайлов – Ралица Стоянова /която освен като актриса се изяви и като сценограф и автор на музикалната картина/, Яна Василева, Емил Ушагелов, Христина Томова и Васил Станкев.


Многочислената публика с много аплодисменти прие постановката на театралната студия.
Със своите 30 пиеси, познати широко в света, Дарио Фо по своя типичен остроумен начин воюва за социалната справедливост. Това е и втората постановка на автора в нашия град – след „Няма да платим, няма да платим” на режисьора Любомир Малинов преди години.
Независимо от всички възходи и падения в обществено-политическия живот и кризите в изкуството, през цялата 160-годишна история на читалище-паметник „Отец Паисий” театралните състави винаги са оставали верни на мисията си, поддържани от любовта и доверието на благодарната си публика.

Антония Бояджиева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*