Театралният фестивал в Самоков – истинска седмица на изкуството

„Имаше великолепни състави. Участниците в тях не мога да ги нарека самодейци, защото те играха чудесно, с ум и сърце. Това бе една истинска седмица на изкуствата” – така характеризира Осмият национален фестивал на любителските театри „Театър без граници” в Самоков председателят на журито Светослав Пеев при тържественото закриване на форума и връчването на наградите вечерта на 26 октомври.
Близо 20 трупи от цялата страна се представиха на сцената на читалище-паметник „Отец Паисий” от 21 до 26 октомври и създадоха добро настроение, но и зададоха теми за размисъл на стотиците зрители в залата.
„Това бе една седмица с емоции. Благодаря на всички”, възкликна пък театралният критик и драматург Богдана Костуркова, която заедно с известния актьор Любен Чаталов бяха членове на журито.
Публика, актьори, жури и организатори бяха топло приветствани и от изпълняващата длъжността кмет на общината Люба Кленова.
Фестивалът бе посветен на 160-годишнината на читалище-паметник „Отец Паисий”. Във връзка с юбилея водещата Ралица Стоянова посочи, че от годината на учредяването на читалището – 1859-а, съществува и театрален състав към тази културна институция.
„В Самоков всичко е чудесно. Ние само тук пътуваме, за да представяме своите постановки”, каза пък при награждаването представител на сдружение „Работилница за мечти” от Военния клуб в Асеновград, заслужило голямата награда на името на „Отец Паисий” за постановката „Лелята на Чарли”.
Специалната награда за най-добър спектакъл на Община Самоков пък получи театър „Асорти” при читалище „Градище” в Своге, представил „Горчиво вино”.
С награда за най-добра женска роля на името на Адриана Атанасова-Дончева бе удостоена Росица Стойкова от Асеновград /”Свекърва”/, а за най-добра мъжка роля на името на Иван Близнев – Радослав Колев от постановката „Г-н Балкански” на театралния колектив в Каспичан.
Отличията за поддържаща женска и мъжка роля пък отидоха при новозагорците Диана Динева и Даниел Иванов /”Двубой”/.
За най-добър младежки спектакъл бе обявена постановката на актьорите  при читалище „Братство” в Павликени „Крали Марко в 21 век”.
Като най-добри млади актьори журито короняса Радостина Ангелова и Димитър Стойнов от театралната школа „Юлий” при столичното читалище „Г. С. Раковски”, представила ”Объркани”.
Наградата за сценография на името на Александър Миленков спечели съставът при читалище „Пробуда” от Първомай за „Не те познавам вече”, а за режисура бе отличен Петър Тосков от театъра при Дома на културата „Енергетик” в Гълъбово, представил „В търсене на самия себе си или друг човек”.
Трио /Георги Димитров, Петър Колев и Петър Ставрев/ и дуо /Дона Шопова и Лиляна Станчева/ от асеновградката постановка „Лелята на Чарли” пък бяха възнаградени с поощрения.
Всички отличени станаха притежатели на красиви статуетки.
Още на вечерта при закриването пък състави и публика бяха поканени на следващия Девети национален фестивал догодина.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*