Култура, Новини

„Театър без граници” за 4-и път в Самоков

Нашите съграждани имат щастието за четвърта година да се насладят на театрални постановки, поднесени в сградата на читалище-паметник „Отец Паисий” през тази седмица от любителски състави от София, Свищов, Търговище, Угърчин, Гълъбово, Стрелча и много други градове.
На откриването на 26 октомври присъстваха гл. експерт „Култура” в Община Самоков Пепа Георгиева, председателят на читалището Стоян Пашов и… много зрители. Радващо е, че с всяка изминала година групите, участващи във фестивала, се увеличават.
Председателката на журито Венета Дойчева, театровед и преподавател в НАТФИЗ, сподели радостта си, че театралните трупи стават по-добри, самата организация на фестивала постоянно се подобрява, а и публиката, по нейните думи, е чудесна.
Членове на журито са актьорът Петър Савчов, наш съгражданин, и Георги Георгиев, режисьор и вокален педагог.
Поради заетост самата аз успях да гледам само три постановки, но и трите ми направиха силно впечатление. Нова Загора се представи с пиесата „Черни очи за случайни срещи”. И макар че играха само две жени, те се представиха като истински професионалисти.
Изяви се и група от Сопот. Някога и Георги Божилов-Гебо участваше в театралните постановки в този град. И сега се уверих, че по-възрастните актьори го помнят с добро. Заедно с младите си колеги те представиха „Обикновен човек” от Бранислав Нушич. Тази чисто човешка история бе изиграна много добре от театралите от старопланинския град, които заслужиха силните аплодисменти на зрителите.
Много пъти съм гледала Йовковата „Боряна” и ми беше интересно как сега ще я представят самодейците от Стрелча. Истината е, че те достойно защитиха името и излъчването на героите. Разговарях с техния колега актьора Енчо Божков, учител, който поясни, че повечето актьори също са учители. Ильо Стоев, бивш кмет на Стрелча, игра бащата. Йорданка Гунчева, вече пенсионерка, пък се представи особено силно като най-голямата снаха. Самият Енчо е в този самодеен състав още от 1986 г. От името на колегите си той изрази задоволство от гостоприемството, организацията на фестивала и от съучастващата публика.
За да може представителите на Стрелча да подготвят декорите си в читалището единствено постановката на самоковския театър „Веселушко” с режисьор Весела Колешанова се изнесе в Младежкия дом. Салонът на дома буквално се пръскаше по шевовете. И самата пиеса, и играта на двамата актьори успя да докосне най-тънките и скрити струни на човешката душа. Истинска благодарност заслужиха тези млади самоковски актьори.
Театралният фестивал приключва с последните постановки днес, в петък, като от 19.30 ч. в читалището е и официалното закриване и награждаване на призьорите.

Димитрина Божилова

Leave a Reply