Телефонните измамници стават все по-изобретателни

Не спират телефонните измами. Във връзка с това от РУП-Самоков огласиха най-разпространените сценарии за извършването им:
– измамниците се обаждат на случаен принцип на жертвата си и плачейки, възбуждат у нея представата, че разговаря със свой роднина. След това друг измамник, представил се за лекар, обяснява, че се налага извършването на тежка спешна операция, за която в момента няма пари в Здравната каса; ще бъде изпратен човек да вземе исканата сума, която ще се върне по-късно. Възможно е да се искат пари и за ваксини, тъй като “роднини са заразени с птичи или свински грип” /или пък ебола/;
– друг начин да се измъкнат пари е като измамниците се представят за прокурори или следователи, разследващи „катастрофа с пострадал роднина”. В такъв случай парите уж са необходими за освобождаване на близкия;
– звъни се на произволен стационарен телефонен номер и се прави опит за телефонна измама по „традиционния начин” – под предлог за пострадал при катастрофа, пожар и пр. Следва ново обаждане след около 2-3 минути, при което измамникът съобщава, че е служител на полицейските служби и знае, че току-що е бил направен опит за измама, поради което е необходимо да се даде определена парична сума, банкнотите от която да се „бележат”, за да бъдат задържани измамниците. Обикновено в такъв случай парите не се предават на конкретни лица, а има изискване да бъдат хвърлени през балкона или прозореца на жилището. Възможен е и вариант на тази телефонна измама, при който обажданията са в обратна последователност;
– искат се пари за „освобождаване на колетна пратка от митницата”;
– съобщава се, че случайно избраният е спечелил от томбола на голям магазин, но за да си вземе наградата трябва да закупи ваучери за определена сума и да продиктува номерата;
– звъни се с информацията, че близък роднина е пострадал при инцидент в чужбина и за операцията му са необходими десетки хиляди евро или долара.
От полицията съветват гражданите да не дават пари на непознати независимо от предлога, да не предоставят лични данни и данни за свои близки по телефона, да запазят самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за техен роднина, изпаднал в беда.
Ако все пак гражданите имат съмнение, че се обажда техен близък, първо да опитат да се свържат с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който са получили обаждането.
Ако получат обаждане от човек, който се представя за техен близък, да му зададат въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати – например за рождена дата, населено място и т. н.
Усетят ли, че срещу тях се прави опит за телефонна измама, гражданите незабавно трябва да сигнализират на тел. 112.
Необходимо е особено по-възрастните и самотни хора да бъдат предупредени за тези престъпни схеми, на които случайно могат да станат жертва. Вече съвсем не са малко хората, пострадали по някой от посочените по-горе начини.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*