Култура, Новини

Теодосий Спасов ще свири на 19 август в Самоков

Теодосий Спасов

Световноизвестният кавалджия Теодосий Спасов заедно с „Небесни струни” ще превърнат вечерта на 19 август, понеделник, в незабравимо събитие за стотици и хиляди самоковци и гости на града ни. Концертът ще се състои на открито, от 20 ч., като музикантите ще бъдат на терасата на Историческия музей, а публиката – в градинката между музея и читалище-паметник „Отец Паисий”.
Изявата ще бъде един от акцентите на едноседмичните тържества в чест на празника на Самоков – Деня на свмчк Симеон Самоковски 21 август. На самия 21-и, сряда, ще има тържествено шествие-парад с участието на гвардейския духов оркестър и мажоретния състав. След водосвет със специална церемония ще бъдат наградени спортистът и отборът на годината. След тържествения концерт по-късно пък се предвижда и заря.
На заседание на комисията за подготовка на празника, състояло се на 16 юли, бяха уточнени и дните и часовете на останалите изяви.
Празничните прояви ще започнат на 14 август, сряда, когато от 21 ч. на централния площад „Захарий Зограф” ще бъдат прожектирани филми в рамките на начинанието “Пътуващо лятно кино с БНТ”.
80-годишният юбилей на художника и почетен гражданин на Самоков Христофор Пейчев ще бъде отбелязан с негова изложба в Градската художествена галерия в същата вечер по-рано – от 18 ч.
Традиционният фестивал на туристическата песен “Самоков – бялата порта на Рила” е на 17 август, събота, от 10,30 ч. в Туристическата градина. В този ден зрителите ще могат да видят и турнири по тенис, футбол на малки вратички, стрийтбол и табла. В 19 ч. ще се открие т. нар. събитийна експозиция в зала „Самоков”, а от 20.30 ч. ще започне спектакъл на ансамбъл “Българе”.
Много са проявите и в неделния ден, на 18 август. След светата литургия в Бельова черква на присъстващите ще бъде раздаден курбан. Междувременно на поляните край храма ще се състои голям фолклорен концерт. В този почивен ден ще се проведат и турнири по стрелба и тенис на маса, както и конкурси за „Мини мис”, „Мини мистър” и „Малък талант” на Самоков. Вечерта пък сцената на площада ще бъде арена за изява на младежки състави и изпълнители.

Leave a Reply