Тестваха 203 болнични служители, всички са здрави, 7 са с антитела

От проверените през последните дни общо 203 служители на „МБАЛ-Самоков“ 7 души са с изградени антитела. „Те са здрави, но са имали среща с коронавируса“, обобщи на пресконференция в болницата в понеделник, на 11 май, председателят а Общинския кризисен щаб и управител на „МБАЛ-Самоков“ д-р Красимира Ковачка.
Пробите на всички служители са били изследвани в Националния център по заразни и паразитни болести. Резултатите на всички за евентуално наличие на вируса са отрицателни. Всички болнични служители сега са здрави, няма сред тях заразени с Ковид-19.
Засега от общината ни трима души са заразени с коронавируса. Двама от тях са настанени за лечение в УМБАЛ „Св. Анна“ /бившата Окръжна болница/ в София, а жена без оплаквания се лекува в своя дом в Маджаре. Кметът Владимир Георгиев междувременно уточни, че и в това село, както и преди това в Драгушиново, е извършена дезинфекция.
Всички контактни на тримата заразени са изследвани и пробите до една са се оказали отрицателни.
Междувременно дезинфекцията и обработката на зелените площи в общината продължава. Дезинфекцирани са основни улици и обществени пространства в града ни, както и парковете – „Крайискърец“, Туристическата градина, дворът на Спортното училище. На тези места е извършено и традиционното пръскане срещу кърлежи. Обикновено подобни пръскания се организират със съдействието на Общината два пъти годишно. В случая действията срещу кърлежите са се съчетали с дезинфекцията.
Кметът Георгиев изрично призова гражданите да продължат да спазват социална дистанция и другите обявени противоепидемични мерки. „По този начин ние ще опазим не само себе си и близките си, но което е особено важно – и медиците, служителите в социалните служби и др.“, поясни Георгиев.
Началникът на Районното управление на полицията гл. инспектор Васил Попов подчерта, че служителите на реда стриктно следят за спазване от съответните граждани на наложената им от здравните органи карантина. Става въпрос за международни шофьори, завърнали се от чужбина, и други категории лица.
За нарушаване на противоепидемичните мерки са съставени общо над 400 акта. Под карантина към 11 май бяха общо 103 души в общината.
Д-р Ковачка добави, че под карантина са поставени и 8 души, пристигнали наскоро от Англия. Те са изследвани от мобилната група към Регионалната здравна инспекция и всички тестове са дали отрицателен резултат. При висока температура и други съмнителни симптоми болните се проверяват с тестове, резултатите от които излизат след 24 часа. Засега няма други притеснителни случаи, но са необходими много дисциплина и спазване на въведените мерки, за да не се допусне разпространение на заразата.
Общинският кризисен щаб е решил междувременно да дава пресконференции всеки понеделник.  

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*