Това е Усман Баро – първият африкански баскетболист в историята на „Рилски спортист”

Усман Баро. Снимка: Ивайло Андреев, www.rilskibasket.com

Сенегалецът Усман Баро става първият африканец, който ще защитава цветовете на „Рилски спортист”. 33-годишниян център, който може да играе и като тежко крило, идва от първенството на Румъния.
Баро се подвизава в залите в северната ни съседка от 2013-а насам. Първият му отбор в Румъния е „Питещ”, а година по-късно следва трансфер в евроучастника „Муреш”. След два сезона в 150-хилядния град Търгу Муреш Усман подписва с „Клуж-Напока”. С тима от едноименния град 208-сантиметровият исполин печели Купата на Румъния и местното първенство още в първия си сезон, като дори е избран за най-полезен играч във финалите на шампионата. В последната кампания пък Баро записва 39 мача за „Клуж” със средни показатели от 9.7 точки и 5.7 борби.
Усман Баро е роден в Дакар – столицата на Сенегал. Впоследствие се мести в САЩ, където играе колежански баскетбол с тима на университета „Маркет” в Милуоки, щата Уисконсин. В Европа, освен за горепосочените румънски отбори, Баро е носил екипите на състави от Полша, Унгария и Франция, а записва по един сезон още в Иран и Япония.

Снимка: Манасес Сандор

Можете да харесате