Култура, Новини

Тодор Танев е новият носител на фотонаградата „Анастас Карастоянов”,и самоковци сред отличените

Носител на националната награда за фотография „Анастас Карастоянов” за 2018 г. е Тодор Танев. Това стана ясно на церемонията, състояла се в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев” на 22 ноември.
Председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева връчи на лауреата статуетка, грамота и чек за 1000 лв.
Втората награда – грамота и чек за 500 лв., получи Славчо Калинов за значимо жанрово и стилово разнообразие.
Дама пък заслужи третото отличие. Димитрина Андреева бе наградена с грамота и чек за 300 лв. за авторска смелост, създаване и интерпретиране на визуален образ на емоции и човешки чувства.
Самата награда е за черно-бяла фотография, като творбите се преценяват в шест категории: портрет, природа, улична фотография, спорт, актова фотография и експериментална фотография. Кандидатите са могли да участват с най-много пет снимки в категория.
На тържеството бе пояснено, че са представени общо 1070 фотографии от 97 автори. Журито е избрало 95 снимки на 49 автори за финалната изложба, която бе подредена в залата.


Както е известно, националната награда за фотографско изкуство на името на първия български фотограф самоковеца Анастас Карастоянов бе учредена през 2017 г. с решение на Общинския съвет. Първи носител на високия приз през м. г. стана Милан Христев.
Всички творби са оценени от жури с председател проф. д-р Атанас Кънчев и членове доц. Никола Лаутлиев, доц. Петър Абаджиев, Милан Христев и кметът Владимир Георгиев.
Проф. Кънчев представи творбите и наградените.


Вл. Георгиев изтъкна, че Общината и Историческият музей се отнасят отговорно към съхраняване на историческата памет за самоковците, които с новаторското си мислене и напредничавото си отношение към нововъведенията са допринесли за развитието на обществото и културата на народа и страната ни. Амбицията е тази национална проява да се превърне в международна. Георгиев връчи и грамоти и каталози с отличените снимки на участниците във финалната изложба. Сред тях са и самоковците Александър Чавдаров, Георги Субев, Ивайло Андреев, Калин Тодоров, Константин Тръпчев, Младен Катранджиев, Пламен Ангелов, Пламен Лобутов.


„Развълнуван съм до крайна степен. Това ми е първата награда и за мен тя е много значима. И миналата година участвах в конкурса и имах избрани няколко фотографии за финалната изложба. Бях много впечатлен и тази година реших пак да участвам. Всяка снимка носи послание. Не обичам да слагам имена на снимките. Предпочитам всеки сам да намери своето послание”, сподели носителят на първата награда Тодор Танев.
За посетителите пък имаше още една приятна изненада – изложба на фотографски плаки и стари фотоапарати, подготвена от Историческия музей. За тази експозиция говори уредникът в музея Любомир Николов.


Сред присъстващите бяха и Белоградчишкият епископ Поликарп, викарен епископ на Софийската света митрополия, архиерейският наместник в Самоков протоиерей Михаил Колев и др.
По-късно в „Кокошковата къща” бе даден коктейл.

Евгения Попова

Leave a Reply