Тонус и отлично здраве с куркума. Вижте полезните свойства на пикантната подправка

През последните години усилено се заговори за една подправка и нейните безбройни полезни свойства. Става въпрос за един продукт, който тепърва става все по-популярен в нашата кухня, а заради специфичния си нюанс няма как да остане незабелязан. Говорим за куркума, разбира се.
На ярката на цвят жълта подправка се приписват множество полезни свойства. Смята се, че с куркума може да се забави процесът на стареене, но това далеч не е всичко. Неслучайно индийците добавят куркума към почти всяко свое ястие, като е известно, че я използват от древни времена.
Тя е естествен антиоксидант и дори антибиотик, но е важно да се отбележи, че не е препоръчителна за бременни и кърмещи жени, както и за хора, страдащи от камъни в жлъчката. Нейната активна съставка е куркумин и учените отдавна са признали противовъзпалителните свойства, които притежава.
Но те далеч не са всичко. С куркума може да се третира псориазис или друг кожен проблем, тя служи за дезинфекция на рани при порязване и дори детоксикира черния дроб, премахвайки всички токсини от тялото.
Смята се още, че интересната на цвят подправка предпазва организма от болестта на Алцхаймер ил също така има свойства да забави развитието му, защото унищожава т.нар. амилоидна плака от мозъчната тъкан. Има обезболяващи свойства, спомага за подобряване на храносмилането и може да се използва при киселини и за успокояване на метаболизма.
Също така можете да консумирате куркума при чревни проблеми, но задължително без да прекалявате, защото в противен случай може да предизвикате обратен ефект и да раздразните стомаха, вместо да го успокоите.
Употребата на куркума се препоръчва още при артрит, защото в случая благоприятен ефект оказват нейните противовъзпалителни свойства.
Едно от най-важните й свойства, което не е доказано от науката, но за сметка на това набира все по-голяма популярност, е, че пикантната подправка има антираков ефект. Все още се проучва ефекта й за превенция на рак на гърдата и на кожата, а има учени, които смятат, че жълтото индийско чудо може да предпази организма от развитие на метастази. Все още категоричен отговор за тези ефекти няма, но част от изследванията са обнадеждаващи.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*