Култура, Новини

Традициите оживяват в Ковачевци

Толкова много смисъл носят вярата в живота и стремежът към задружен успех! Наблюдавали ли сте мравките? А пчеличките?
Като тях са и жените от Ковачевци – имат някакви инстинкти, които ги ориентират, организират, мотивират, събират. Тези везни във взаимоотношенията, които никога не натежават нито наляво, нито надясно – равновесие, постигнато от някакъв неизвестен инстинкт за поведение.
Научили са детайлно урока на живота, значимите нюанси на взаимоотношенията. Разбрали са, че от добро не боли и с него времето по-леко лети.
Днес е Коледа – научили са репликите си и тръпнещи, очакват новите ситуации и изненади, които ще поднесат не само на присъстващите, но и на самите тях. Те се вълнуват, упражняват се и се стремят да бъдат перфектни.
И ето, победили себе си, започват поредния рецитал: „Грее в звездни огърлици небосвода свят и мил…”
Това е едно пътуване, едно израстване на сцената на действителността, на сцената на живота.
Много пъти чувахме, че не могат да пеят и не искат да пеят, а не бяха опитвали. И ето днес – днес запяха и не можеш да ги спреш… Всички ги слушаха изненадани и възхитени, когато подеха „Тиха нощ, свята нощ…”
Какво от този свят е наше, се питаме и знаем, че това са вярата, любовта и желанието да ги имаш и постигнеш, а това е щит, който всеки може да го постигне и да го има.
…Емоционален връх бяха сурвакането, благословиите за здраве и късмет; самите късмети, които всеки си изтегли; трапезата – богата с погачи, баници, гевречета…
„Сурва, сурва, да сме живи,/ да сме живи, да сме здрави!/ Да ни е богата софрата! Да ни е пълна с обич душата!”

Пенка Ненова
с. Ковачевци

Leave a Reply