Транспортни проблеми и липса на магазин мъчат Гуцал

Проблемите на Гуцал бяха обсъдени на общоселско събрание на 4 юли, състояло се по инициатива на кметския наместник в селото Ангел Христов. В събранието участва и кметът на общината Владимир Георгиев, който взе отношение по много от поставените въпроси. Събранието се състоя на открито, при спазване на противоепидемичните мерки, присъстваха много местни жители.
Селото е малко, но има сериозни проблеми. Един от тях е преминаването през Гуцал на тежки камиони, които застрашават живота, здравето и спокойствието на хората. Кметът Георгиев е информирал още преди година  Агенция „Пътна инфраструктура“ и Областната дирекция на МВР за проблема. Известно време имало патрул, поставени били и забранителни пътни знаци, но след по-малко от месец знаците били откраднати. Сега отново ще бъде поставен знак за забрана на транзитно преминаващи. Общината ще вземе мерки за поставянето на т. нар. легнали полицаи /асфалтови гърбици/, чрез които ще се ограничи скоростта на колите по главната улица на селото.
Лошо е и състоянието на пътя между Боровец и Радуил, по който е забранено преминаването на тежкотоварни камиони. Проведени са обаче вече процедури и са избрани изпълнители за укрепване на свлачищата и за ремонт на настилката.
Разисквана бе възможността за преминаване на Гуцал под юрисдикцията на Районното управление на полицията в Самоков и на „ВиК“ – Самоков /в момента селото се обслужва в тези отношения от Долна баня/. Кметът Георгиев обеща да поиска с писмо промяна, която да важи и за съседните села от общината ни – Марица и Радуил.
По предложение от присъстващи Георгиев ще назначи комисия за обследване на състоянието на мостовете по главния път, като там, където е нужно, ще се търсят възможности за финансиране на ремонта им чрез Междуправителствената комисия за бедствия и аварии.
Кметският наместник Христов изтъкна извършеното в последно време. Благоустроява се районът около езерото, което е истинска атракция за селото. Извършват се и други благоустройствени дейности. Местните хора настояха боклуците да се извозват не в петък, както е сега, а в понеделник или вторник, тъй като контейнерите се пълнят основно през почивните дни, когато и доста собственици на вили се връщат в селото. Стана ясно още, че ще бъдат определени места за изхвърляне на зелени отпадъци, които да се компостират и оползотворяват. За да се спре нерегламентираното образуване на мини сметища от строителни отпадъци пък ще се обособи площадка за депониране, която ще се почиства периодично.
Обсъдено бе и създаването на пенсионерски клуб в Гуцал. Има помещение, ще бъде предоставено за тази цел. Парадокс е, че в цялото село сега няма магазин и затова е наложително да се предприемат стъпки за откриването на такъв търговски обект. Ще се водят и преговори с превозвачи за осигуряване на редовен транспорт от и до селото.
Присъстващите изразиха задоволство от досегашната работа на назначения наскоро кметски наместник Ангел Христов. Инициативни местни жители заявиха, че са готови да оказват подкрепа за преодоляване на различните проблеми, включително за поддържане на чистотата и на зелените площи в Гуцал. Успешно са осъществени през последните месеци няколко инициативи на местните жители, в които те са участвали с идеи, труд и средства. Кметът Георгиев обобщи, че съвместната работа на жителите и местната власт е формулата за успех и в бъдеще.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*