Баскетбол, Новини, Спорт

Тренировка в… снега

Самоков е прекрасен град, а през зимата става просто приказен. След една тренировка по баскетбол в залата вън валеше сняг на парцали. Беше толкова хубаво, лицата на децата сияеха! В този вълшебен момент ми хрумна да ги попитам дали не искат да сменят екипите за тренировка с грейки и ръкавици и да потренираме навън.
Още не бяха си тръгнали от залата и започнаха да звънят  по телефоните на своите родители. Докато стигна до вкъщи, всички деца се бяха организирали сами. И на следващия ден се проведе тренировка в… дълбокия сняг. Не спираха да задават въпроси как ще играят в снега, как ще правят дрибъл, изобщо какво ще правят и неусетно започнаха да валят снежни топки, самите деца да се борят, да падат, да стават и така в продължение на цял час усмивките им не слязоха от лицата. Разбира се, накрая играха любимата си игра – баскетбола.

Катерина Рудева

х х х

Ето и мненията за нестандартното начинание родителите?

Славейка Георгиева: „Сърдечно благодаря на треньорката Катерина Рудева за това, което прави за нашите деца. На първо място е баскетболът, но не е на последно това да ги направи добри хора. Прави ги щастливи с нейните изненади и забави!”

Емилия Станоева: „Забава в снега… Кой от нас като малък не е обувал ботушите, навличал грейката и хайде навън – в снега, да прави „снимки“ . Точно така постъпиха и нашите деца заедно с тяхната треньорка Кати Рудева. Не разбрах чия беше идеята – на децата или на по–голямото „дете” – треньорката. Моите овации за идеята! В днешния забързан живот ние, родителите, понякога забравяме, че децата ни имат нужда от малко внимание, от това да поиграем с тях. Този ден със снежни игри за тях беше празник. Бой със сняг, търкаляне, бутане… Зачервените бузи бяха повече от красноречиво доказателство за това колко им е било забавно. Дъщеря ми  втори ден пита дали пак ще има такъв забавен ден в снега. Тази импровизирана тренировка  на открито донесе много позитивни емоции на нашите малчугани. А явно е доставила радост и на тяхната треньорка.”

Цветан Цветанов: „Ние като родители високо ценим отговорността, с която Кати се ангажира, като възпитава нашите деца на дисциплина, търпение, спортсменство и толерантност. За да разнообрази ежедневните тренировки в залата, тя организира децата за много интересни зимни занимания. Нашите деца бяха супер доволни от няколко посещения на ледената пързалка. Но черешката на тортата беше събирането на отбора на игрището в кв. „Самоково“ , където падна голяма битка със снежни топки. Няма как денят да приключи без тренировка, независимо от времето и дълбокия сняг. Щастлив съм, че в лицето на Кати Рудева малките баскетболисти имат не само изключителен треньор, ни и приятел.”

А на самите деца?

Ивайла Георгиева: „От малка мечтая да стана баскетболистка. Тренирам при Катерина Рудева. На една от последните тренировки решихме да направим нещо по–различно – да играем в пресния сняг. Беше страхотно, невероятно преживяване! Ще го помня дълго. Да играеш в пресния сняг с най–добрите си приятелки – това е нещо невероятно! Дано скоро пак го повторим. Дано вали още сняг…”

Гергана Станоева: „Зимна приказка по баскетбол в снега! Отборът на 10-годишните момичета заедно с нашата треньорка Кати Рудева тренирахме в снега! Беше невероятно! Всички момичета много се забавлявахме. Целихме се със снежни топки, падахме в снега, търкаляхме се… Даже пробвахме да играем  баскетбол в снега… Беше много забавно. Пак искам да го повторим!”

Дария Райкова: „Най-яката тренировка беше на 7 февруари – в снега. Най- много от тренировката ми хареса борбата. Бяхме се разделили на два отбора. Беше най–хубавият ден в живота ми!”

Сияна Атанасова: „Баскетболът е най-якият спорт в света! А най-яката тренировка беше на снега с треньорката…  Бяхме два отбора и падна голяма битка. Ние имаме най–добрата треньорка!”

Leave a Reply