История, Култура, Новини

Трета част на „Самоковски истории” излезе

Нова книга

Поредицата „Самоковски истории” на Христо Ярловски вече има трета част. От броени дни изданието е на пазара.
На общо сто страници авторът е включил много свои изследвания за миналото на нашия град и района. „Самоковските фамилни имена”, „Самоковската епархия”, „Историята на селата от Искровете”, „Атанас Самоковеца – първият пловдивски кмет”, „Боровец – възход и падение”, „Самоковската одисея на Николай Хайтов”, „Самоковски футболни истории” са само част от интригуващите заглавия в новата книга.
„Тълкувам събитията през призмата на една голяма привързаност към историята на родния край”, изповядва се в уводните думи авторът и обещава: „…ще продължавам да се ровя в самоковските истории.”
Десетки ценни снимки от архива на Историческия музей, в. „Приятел” и фото „Мимоза” допълват и разнообразяват написаното.
Редактор на новото издание е Тодор Попов, а оформител е Надка Вардарова. Книгата е дело на издателство „Приятел”.
Първите две части на „Самоковски истории” излязоха съответно през 2012 и 2013 г. През миналата година авторът издаде и „Самоковските хайдути” с очерци за Чакър войвода и Георги Хаджиянчов.
Христо Ярловски е роден през 1946 г. в Самоков. Завършил е Техническия университет /МЕИ/ в София и Академията за обществени науки в Москва. Трудовата си дейност започва като текстилен инженер. Бил е кмет и заместник-кмет на Самоков, директор на банка в града ни. Дългогодишен общински съветник. Женен е, с две дъщери и внук.
Третата част на „Самоковски истории” струва 5 лв. Може да я намерите в книжарниците на Валя Бондова и Стойко Трифонов в пазара, както и в редакцията на в. „Приятел”.

Leave a Reply