Култура, Новини

Тридневен празник на младостта

Близо до границата ни със Сърбия, в т. нар. Западни покрайнини, се намира един град с име на ароматната подправка босилек – Босилеград. За пръв път го посетихме заедно с Гебо, внука ни Гошко и екип на телевизия СКАТ през 1994 г., когато пристигнахме там по покана на организаторите и единствения спонсор на първия детски фестивал „Великденско надчукване”.
От тогава до днес по време на великденските празници в този не голям, но много гостоприемен град /населен главно с българи, с хора, които искат да съществуват само уважението и приятелството между млади и стари/, фестивалът се превърна в международен.
С босилеградчани този път се срещнаха представители на нашата община от Широки дол, Говедарци, Радуил и Самоков. Три години поред тук идват и младите приятели на изкуството от самоковското читалище „Младост”. От дружбата между домакини и гости са се родили два стенописа – на входа на игрището и на фасадата на Културния дом, сътворени под ръководството на младия самоковски художник Иван Шуманов.
Освен че пеят, танцуват и рисуват, талантливите деца от самоковското читалище винаги се завръщат от традиционния празник с грамоти, награди и подаръци.
Срещата сега на децата от Молдова, Украйна, Гърция, България и Македония стана по традиция първо на Рилския манастир. Оттам всички заедно пътуваха за Благоевград, където след разглеждане на местните забележителности се подкрепиха – по покана на кмета на града, с вкусни гозби в старинния квартал „Вароша” – в „Царския клуб”. Големи емоции изпитаха малките посетители и в зоологическата градина в Кюстендил.
Първият ден на фестивала премина с изпълнения на гостите и надчукване с яйца. Вечерта в Културния дом имаше богата програма с участието на ансамбъла на армията и Маргарита Хранова, група по зумба танци от Босилеград, гости от Банкя. Детско огнено шоу за първи път показа майсторство при боравене с огъня. В заключителния ден пък децата от Босилеград представиха танци от Балканите.
Надчукването с яйца продължи два дни и за наша радост Петя Христова, Катя Тодорова и Денис Данев стигнаха до полуфиналите и получиха много награди – раници, книги, лакомства… Георги Стоилов пък взе купа за най-красиво яйце. Самоковчетата бяха удостоени с почетни грамоти за своето представяне, изразена бе и благодарност на Иван Шуманов за стенописите.
В края на фестивала евродепутатът Ангел Джамбазки и кметът на Босилеград Владимир Захариев връчиха на победителите телевизор, таблети, велосипеди, топки и много други награди.
С прегръдки и насълзени очи децата се сбогуваха и си обещаха никога да не забравят прекрасните дни, прекарани заедно.
Искрена благодарност за организирането на този прекрасен празник заслужиха сдружение „Глас” от Босилеград с председател Александър Димитров, домакините и всички други добри хора, съдействали за успешното провеждане на традиционния фестивал.

Димитрина Божилова

Leave a Reply