Култура, Новини

Трима строители-ветерани заслужиха високи награди

Председателят на клуба Димитър Йончев и наградените – Петрун Дамянов, Венци Йончев и Георги Алащинов

Със златния почетен знак на Самоков бяха удостоени на 25 октомври трима заслужили строители-ветерани – строителният техник Венцеслав Йончев и строителите Георги Алащинов и Петрун Дамянов.
Отличията им бяха присъдени ден по-рано единодушно от общинските съветници по предложение на регионалния клуб на строителите-ветерани в Самоков с председател Димитър Йончев.
Наградите бяха връчени от кмета Владимир Георгиев на тържество по случай традиционния празник на строителя – Димитровден, 26 октомври, състояло се в ресторант „Тропикана”.
Г-н Георгиев поздрави топло празнуващите и прочете поздравителен адрес от свое име и от името на председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева. Градоначалникът изрази признание, благодарност и уважение на ветераните. „Доказано е, че самоковските строители са едни от най-добрите в България”, възкликна Георгиев. Той припомни съграденото от дългогодишните строители и добави, че те имат достойни наследници. Не е случайно например, че комплексът Цари мали град в нашия район бе оценен високо и получи многобройни национални и международни награди. Сега общинското ръководство замисля възстановяването като атракция на съоръжението самоково – дало името на нашия град, и във връзка с това ще разчита на съпричастността на строителите, включително на ветераните.
От името на наградените, изключително развълнуван, отговори В. Йончев. Той заяви, че приема отличието като признание за всеотдайния труд на всички свои колеги – работници, специалисти и ръководители, с които е работил на строителния фронт в продължение на десетки години. За дългогодишния си резултатен труд и за юбилейната си 75-годишнина Венци Йончев получи и поздравителни адреси от Националния и от Регионалния клуб на строителите-ветерани.
С оригинални сувенири от планински кристал бяха пък удостоени от общинското ръководство присъстващите на тържеството гости – почетният председател на Камарата на строителите в България, почетен гражданин на Самоков и член на регионалния клуб на строителите-ветерани инж. Симеон Пешов, зам.-председателите на Националния клуб на строителите-ветерани инж. Иван Стоянов и инж. Виктор Шарков, председателят на Областното представителство на Камарата на строителите в Софийска област инж. Николай Станков, зам.-председателят на представителството и наш съгражданин Красимир Милушев.
Членовете на самоковския клуб на строителите-ветерани и гостите бяха най-сърдечно поздравени по случай професионалния празник от председателя на клуба Димитър Йончев.
„Традициите на самоковските строители идват от векове, от строителството на Голямата чешма и на самоковските църкви. Когато през 90-те години работехме в Русия, самоковските строители под ръководството на Димитър Йончев печелеха всички състезания. Строителите от нашия град построиха голяма част от най-голямата зала в страната – „Арена Армеец” в София. Сега изграждат мостовете на магистрала „Струма”. Правят гредите за тези мостове, като от общо 1000 греди, 600 са вече произведени”, посочи в приветственото си слово инж. Пешов.
Събралите се бяха поздравени и от инж. Станков.
Инж. Стоянов пък прочете поздравителен адрес от председателя на Националния клуб на строителите-ветерани инж. Тодор Топалски.
Сърдечно приветства по-възрастните си колеги Красимир Милушев. Той изтъкна успешната дейност на самоковския клуб на строителите-ветерани, който под ръководството на Димитър Йончев за около година и половина от учредяването си е развил активна и разностранна дейност.
Ветераните пък благодариха на г-н Милушев за съдействието и безкористната помощ, която получават от него и фирмата му.
Пред представителя на „Приятел” зам.-председателят на Националния клуб на строителите-ветерани инж. Стоянов заяви, че самоковският клуб е един от най-дейните в страната. Гостът уточни, че само клубовете в Самоков и Горна Оряховица са създадени в градове, които не са областни центрове.
Сред присъстващите на тържеството бе и новоизбраният народен представител Радослав Стойчев, доскорошен зам.-кмет на общината.
Честването завърши с взаимни благопожелания, наздравици и другарски обяд.

Тодор Попов

Leave a Reply